Χάνονται μαζικά οι ρυθμίσεις στα Ταμεία

Νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από τη ΔΥΠΑ
30 Ιουλίου, 2024
Θερινό κύμα μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ
30 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Χάνονται μαζικά οι ρυθμίσεις στα Ταμεία

30/07/24

Πρόκειται για οφειλές που είχαν ενταχθεί σε κάποια διευκόλυνση αποπληρωμής, αλλά είναι πλέον εκτός διαδικασίας

Στα 18,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό του χρέους προς τα Ταμεία που μπορεί να εντάχθηκε σε κάποια ρύθμιση οφειλών, αλλά τελικά η μη καταβολή των μηνιαίων δόσεων ή των τρεχουσών εισφορών, εμπρόθεσμα, οδήγησε στην απώλειά του.

Σε σχέση με τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ρυθμιστεί έως τώρα, το 70,14% βρίσκεται πια εκτός διαδικασίας. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της α’ τριμηνιαίας Έκθεσης του ΚΕΑΟ, το συνολικό χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται στο δυσθεώρητο ποσό των 47,88 δισ. ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι, εξ αυτών, τα 18,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 38,22%) εντάχθηκαν αρχικά σε κάποια ρύθμιση, αλλά δεν εισπράχθηκαν ποτέ, καθώς οι οφειλέτες δεν κάλυψαν τις προϋποθέσεις που έπρεπε.

Η πορεία των ρυθμίσεων έχει αποφέρει έως τώρα έσοδα προς τον ΕΦΚΑ ύψους 3,25 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί μόλις με το 6,78% του συνολικού χρέους. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα άλλα 4,53 δισ. ευρώ (ποσοστό 9,46% του συνόλου) που παραμένουν ενταγμένα σε κάποιας μορφής ρύθμιση και μένει να εισπραχθούν, εάν οι οφειλέτες συνεχίσουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν.

Από τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, εντύπωση προκαλεί ότι το υψηλότερο ποσό χρέους (1,71 δισ. ευρώ) που βρίσκεται εντός ρύθμισης έχει ενταχθεί σε εκείνη των 120 δόσεων. Πρόκειται για ρύθμιση που δεν είναι ενεργή, αλλά θεσμοθετήθηκε προ πενταετίας (ν.4611/2019). Ακόμα όμως έχει 138.968 ενεργούς οφειλέτες, οι οποίοι, εκτός από τις μηνιαίες δόσεις, καταβάλλουν εμπρόθεσμα και τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, για να διατηρήσουν τη ρύθμισή τους σε ισχύ. Με τον τρόπο αυτό, αφενός μειώνουν (έστω και με αργό ρυθμό) το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ, αφετέρου δεν δημιουργούν νέο, που θα μπορούσε να τους επιφέρει πρόσθετα προβλήματα βιωσιμότητας της επιχείρησής τους. Έως τώρα, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει αποφέρει έσοδα 767.900.067 ευρώ, από 180.617 οφειλέτες που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία είτε εξοφλώντας όλες τις δόσεις είτε καταβάλλοντας εφάπαξ το χρέος τους. Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχουν και 3,08 δισ. ευρώ που χάθηκαν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς 287.787 οφειλέτες δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί. Έτσι, από τα 5,56 δισ. ευρώ που αρχικά εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εισπράχθηκε ποσό που αντιστοιχεί στο 13,79%, εκκρεμεί προς είσπραξη ποσό ίσο με 30,76%, ενώ εκτός διαδικασίας βρέθηκε ποσό που ισοδυναμεί με 55,43%, δηλαδή πάνω από το μισό.

Η μόνη ενεργή

Περιορισμένη φαίνεται πως είναι και η αποδοτικότητα της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων, που είναι και η μόνη ενεργή πια. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ενεργές καταγράφηκαν 123.892 οφειλές που εντάχθηκαν στη ρύθμιση, με το συνολικό ποσό χρέους που μπορεί να εισπραχθεί να φτάνει στα 926.955.594 ευρώ. Με δεδομένο ότι είχαν προκύψει 1.101.675 οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που επέλεξαν την πάγια ρύθμιση για να τακτοποιήσουν το χρέος τους, ύψους 11,83 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι μόλις το 4,06% εξ αυτών παραμένουν ακόμα ενεργοί. Επίσης, στο ιδεατό σενάριο που εξοφληθεί όλο το χρέος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εντός της πάγιας ρύθμισης, αυτό θα αντιστοιχεί μόλις στο 7,83% του συνόλου που είχε αρχικά ρυθμιστεί.

Βέβαια, έως τώρα έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ από 416.352 περιπτώσεις ρυθμίσεων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία καταβολής των δόσεων.

Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφονται 561.431 περιπτώσεις ρυθμίσεων που θεωρούνται απολεσθείσες (ποσοστό 50,96%), καθώς δεν κατέστη εφικτό να καταβληθούν οι δόσεις, με το ποσό χρέους που μένει εκτός διαδικασίας να φτάνει στα 9,63 δισ. ευρώ (ποσοστό 81,39%).

Αδυναμία πληρωμών

Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι, παρά την αθρόα προσέλευση οφειλετών για να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση, περισσότεροι από τους μισούς βγαίνουν εκτός διαδικασίας, μην καταφέρνοντας να πληρώσουν τις δόσεις τους, ενώ αντίστοιχα χάνεται πάνω από το 80% του συνολικού χρέους που υποτίθεται ότι είχε ρυθμιστεί. Αυτό δείχνει ή ότι οι δόσεις που προκύπτουν (έως 24 το πολύ) είναι ιδιαίτερα υψηλές για να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες στην εμπρόθεσμη καταβολή τους (μαζί με τις τρέχουσες εισφορές), ή ότι υπάρχουν επαγγελματίες «μπαταχτσήδες».

Στη δεύτερη περίπτωση, οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας εντάσσονται στη ρύθμιση για να γλιτώσουν έστω και για λίγο τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις), λαμβάνουν και μια πρώτη ασφαλιστική ενημερότητα, εάν τη χρειάζονται και εν συνεχεία αφήνουν τη ρύθμιση να χαθεί, δημιουργώντας νέο και ίσως ακόμα μεγαλύτερο χρέος προς τα Ταμεία. Ειδικά γι’ αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών, το ΚΕΑΟ επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε με τις κατάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων από άλλους φορείς (π.χ. ΓΕΜΗ, ΑΑΔΕ) να μπορεί να μην κάνει δεκτό τυχόν μελλοντικό αίτημα για ένταξη σε ρύθμιση, πιέζοντας περισσότερο για εξόφληση του συνόλου του χρέους, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr