Το τρίμηνο που θα κρίνει ελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις μέχρι και το 2027

Οι προσαρμογές που εξασφαλίζουν τα €36 δισ. του “Ελλάδα 2.0”
19 Ιουνίου, 2024
Εξωδικαστικός: Οι 20 λόγοι που τράπεζες και οφειλέτες απορρίπτουν τη ρύθμιση
19 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Το τρίμηνο που θα κρίνει ελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις μέχρι και το 2027

19/06/2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση για το νέο τετραετές πρόγραμμα της Ελλάδας μέχρι και το 2027, το οποίο θα οριστικοποιήσει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και την οικονομική πολιτική.

Με αφετηρία τα περιθώρια για την αύξηση των δαπανών για τα επόμενα χρόνια που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 21 του μήνα, η Κομισιόν θα θέσει στην ουσία και τα όρια της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μέχρι και το τέλος της δεύτερης θητείας της.
 
Το πρώτο που έχει καταστήσει σαφές ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία, είναι ότι ο καιρός των επιδοτήσεων τελείωσε, μαζί με την αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας συνολικής εφαρμογής η οποία ενεργοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και διατηρήθηκε και την εποχή της ενεργειακής κρίσης. Πλέον, με την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, η οικονομική πολιτική θα επαφίεται στην μείωση των φόρων – αν υπάρχει το περιθώριο – τους κοινοτικούς πόρους που έχει εξασφαλίσει και πρόκειται να εξασφαλίσει στο μέλλον η Ελλάδα και δύσκολες θεσμικές παρεμβάσεις, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από το χρόνο και την ποιότητα με την οποία θα εφαρμοστούν. 

Οι πρώτες επενδύσεις 

Το ελληνικό πρόγραμμα εκτός από το στόχο για μείωση του χρέους κάτω από 130% του ΑΕΠ της περιόδου 2024-2027, θα περιλαμβάνει και ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων με το οποίο θα υποστηρίξει ρυθμό ανάπτυξης, που με την σειρά του θα υποστηρίξει την σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ό στόχος αυτός ξεπερνάει τους προεκλογικούς στόχους για κατώτερο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. 

Οι επενδύσεις που προετοιμάζεται να ενταχθούν στο τετραετές πρόγραμμα αφορούν τα έργα της πράσινης μετάβασης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ (συνολικά 14 δις ευρώ). Επίσης, θα υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη μέρους από τα επιπλέον 30 δις ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα για να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους του 2030 μέσω εθνικών πόρων ή συνδυασμού δημόσιων ιδιωτικών και κοινοτικών πόρων αφού καθώς φαίνεται ωριμάζει και η ιδέα για ένα δεύτερο Ταμείο Ανάπτυξης, προσανατολισμένο κυρίως στις πράσινες επενδύσεις. 

Ένα δεύτερο πακέτο 10-15 δις ευρώ θα περιλαμβάνει την συμπλήρωση βαριών υποδομών για την Ελλάδα και θα αφορά από οδικούς άξονες, αντιπλημμυρικά έργα και περαιτέρω και θα φτάνει μέχρι και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Αυτό τον καιρό το ΥΠΕΘΟ συμπληρώνει το πακέτο των επενδύσεων οι οποίες είτε θα πρέπει να είναι ώριμες είτε να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ωρίμανσή τους, πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα. Κάποια από αυτά θα είναι έργα που δεν προλαβαίνουν να τελειώσουν τους επόμενους 24,5 μήνες οπότε ολοκληρώνεται το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι ελαφρύνσεις 

Σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις, τα πρώτα δείγματα από δηλώσεις ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων έχουν δώσει ένα σαφές στίγμα.

Το πρώτο σκέλος τους θα αφορά στοχευμένες και “σίγουρες” σε ό,τι αφορά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο παρεμβάσεις, όπως είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται η επικείμενη μείωση να είναι μεγαλύτερη από το συνολικό 1% που έχει ήδη εξαγγελθεί, με τη μισή μείωση να υλοποιείται το 2025 και την άλλη μισή το 2027. 

Παράλληλα, υπάρχει το σχέδιο μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μέχρι και το 2027 το οποίο θα προκύψει και πάλι από την υπεραπόδοση εσόδων, αυτή την φορά και από την περιστολή της φοροδιαφυγής. 

Στις παρεμβάσεις που θα συνεχιστούν θα είναι τα στεγαστικά προγράμματα αφού τα διαθέσιμα χρήματα είναι σχετικά λίγα κάθε φορά και το πρόβλημα μεγάλο.

Μετά το Σπίτι μου Ι ύψους 1 δις ευρώ θα έρθει το Σπίτι μου ΙΙ μέσω του οποίου θα διατεθούν 2 δις ευρώ και μάλλον θα ακολουθήσει και ένα Σπίτι μου ΙΙΙ αν οι ανάγκες συνεχίσουν να είναι μεγάλες. 

Στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τέλος, θα περιλαμβάνεται η αποκατάσταση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ώστε να μετριαστούν οριστικά οι συνέπειες της ακρίβειας, η βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου και ειδικότερα της δικαιοσύνης, μια πιο ομαλά λειτουργούσα αγορά εργασίας, ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό και ένα πιο ελεύθερο και λειτουργικό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

ΠΗΓΗ: capital.gr