Τα όπλα κατά του επενδυτικού κενού

Προειδοποίηση από SSM: Προσοχή στους δείκτες των κόκκινων δανείων
18 Ιουλίου, 2024
Οσα πρέπει να ξέρετε για την υποχρεωτική διασύνδεση POS-Ταμειακών
19 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Τα όπλα κατά του επενδυτικού κενού

19/07/24

Άντληση δεκάδων δισεκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ και το ΤΑΑ – Πώς προχωράει το ΠΔΕ και το «Ελλάδα 2.0»

Σε μεγάλο «στοίχημα» εξελίσσεται για τη χώρα η αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ απορρόφησης των κοινοτικών πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης αυξάνονται ταχύτατα, όμως η «συμμετοχή» της επενδυτικής δραστηριότητας στη διαμόρφωση του εθνικού εισοδήματος παραμένει ακόμη πολύ μακριά από τον κοινοτικό μέσο όρο του 20%.

Το «επενδυτικό κενό» συνιστά πολύ μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, καθώς, παρά την αύξηση των επενδύσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο συμμετοχής τους στο ΑΕΠ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το 13%-14%. Η αξιοποίηση της ευκαιρίας που δόθηκε στη χώρα να αντλήσει τα δεκάδες δισεκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πλέον είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται μεγαλύτερη «εμπλοκή» του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να κλείσει η «τρύπα».

Χθες, παρουσιάζοντας την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο οποίο αναμένεται να προστεθούν το επόμενο διάστημα τα 2,3 δισ. ευρώ από την εκταμίευση του 4ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των δανείων (σ.σ.: αυτό προγραμματίζεται να γίνει μέσα στον Ιούλιο), αλλά και 1 δισ. ευρώ ακόμη από την εκταμίευση του 3ου αιτήματος πληρωμής στο σκέλος των επιχορηγήσεων, κάτι που προγραμματίζεται να συμβεί τον Οκτώβριο. «Με τους πόρους που πρόκειται να λάβει από το 4ο αίτημα εκταμίευσης το αμέσως προσεχές διάστημα η χώρα, θα υπερβεί το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”» υποστήριξε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, προσθέτοντας ότι από τους πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 5,3 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα από το 2022 έως και το 2030.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το κατά πόσο τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνουν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι 353.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει κονδύλια 1,4 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων. Σε αυτά πρόσθεσε και 1,96 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων, εκ των οποίων το 50% των συμβασιοποιημένων δανείων αφορά ΜμΕ.

Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024 ανέρχεται στα 12,2 δισ. ευρώ, καθιστώντας το φετινό ΠΔΕ το μεγαλύτερο των τελευταίων 15 ετών όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Προβλέπεται ετήσια αύξηση των πόρων για δημόσιες επενδύσεις κατά 9%-12% τη διετία 2024-2026 (με αυτή την αύξηση ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ αναμένεται να ανέβει στα 13,467 δισ. ευρώ για το 2025 και στα 15,016 δισ. ευρώ για το 2026). Οι πόροι του ΠΔΕ από το 2020 και μετά αποτελούν το 5%-7% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης είναι 10,65 δισ. ευρώ, που με την υπερδέσμευση φτάνει στα 14,69 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των ενταγμένων έργων στο ΕΠΑ ανέρχεται ήδη στο 84,61%, την ώρα που το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων φτάνει το 57,41%. Στο προωθούμενο προς ψήφιση στη Βουλή νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΔΕ, το e-ΠΔΕ ΙΙ, μεταξύ άλλων, προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πληροφοριακού συστήματος, καθώς και η διαλειτουργικότητα μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

ΜΕΤΑ την πλήρη απορρόφηση των πόρων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, με την έμφαση στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα σε όλη τη χώρα, η ενεργοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 κατατάσσει ήδη την Ελλάδα στην τρίτη θέση της απορρόφησης πόρων στην Ε.Ε. Οι πόροι για τα Προγράμματα Ανταγωνιστικότητα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή, Μεταφορές, Πολιτική Προστασία και Διασυνοριακή Συνεργασία ανέρχονται 10,744 δισ. Και η συνολική χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή υπερβαίνει τα 4,16 δισ. Η συνολική χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 26,254 δισ. Οι προσκλήσεις αφορούν ποσά 13,947 δισ. ευρώ και οι εντάξεις ανέρχονται στα 9,228 δισ. Έχουν συμβασιοποιηθεί 6 δισ., ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε 1,169 δισ. Με βάση τις πληρωμές, η Ελλάδα κατατάσσεται αυτή τη στιγμή στην 3η θέση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr