Στα σκαριά πρόγραμμα 455 εκατ. από το ΥΠΕΝ

Αυξημένες κατά 50% οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού τον Αύγουστο
6 Σεπτεμβρίου, 2024
Ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες που κερδίζουν από τη φοροαπαλλαγή
10 Σεπτεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Στα σκαριά πρόγραμμα 455 εκατ. από το ΥΠΕΝ

09/09/24

Πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έξι νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λανσάρει το αμέσως επόμενο διάστημα, με τον συνολικό προϋπολογισμό αυτών να φτάνει τα 455 εκατομμύρια ευρώ.

Οι έξι νέες δράσεις συμπληρώνουν τα εν εξελίξει προγράμματα και τα οποία αθροίζονται στα 282,6 εκατομμύρια ευρώ, συνιστώντας, στο σύνολό τους, τη «δύναμη πυρός» με την οποία το ΥΠΕΝ θέλει να προχωρήσει στην επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης και αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, όπως αποτυπώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πολιτική ηγεσία σε σχετική εκδήλωση του υπουργείου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, το ΥΠΕΝ επιδιώκει τόσο μέσα από το νέο ΕΣΕΚ όσο και κατά την υλοποίηση των προαναφερόμενων προγραμμάτων να συμμορφώσει τους εθνικούς στόχους με τις ανάλογες ευρωπαϊκές οδηγίες, διατηρώντας ωστόσο μια «ευελιξία» που θα καθιστά βιώσιμο το όλο εγχείρημα. Αυτό σημαίνει αφενός την αναγνώριση των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών και γνωρισμάτων της κάθε περιοχής στην επικράτεια και αφετέρου την προτεραιοποίηση στην κατανομή των πόρων προς κάλυψη περιπτώσεων που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης (βλ. πληγείσες περιοχές ή ευάλωτα νοικοκυριά κ.λπ.).

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων, συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί σε δράσεις αναβάθμισης κτιρίων κατοικιών, που ξεπερνούν συνολικά τις 140.000. Στο σύνολό τους οι παρεμβάσεις εκτιμάται ότι πετυχαίνουν εξοικονόμηση περίπου 120 εκατ. ευρώ στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (0,2€/kWh).

Τα νέα προγράμματα

Η πρώτη δράση αφορά το «Εξοικονομώ 2024 για Ευάλωτα Νοικοκυριά», δηλαδή για νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 125 εκατ. ευρώ, με τα 50 εκατ. ευρώ να διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό της επιδότησης θα ανέρχεται στο 95%, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 100%. Η μέγιστη ενίσχυση που δύναται να λάβει ένα νοικοκυριό φτάνει τις 25.000.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για όλους» επεκτείνεται σε όλα τα νοικοκυριά της επικράτειας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια, δεδομένου κιόλας ότι οι στόχοι εξοικονόμησης αφορούν ευρύτερα το κτιριακό απόθεμα της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περίπου 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. αφορούν νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα. Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% και ειδικά για τα νοικοκυριά της Θεσσαλίας στο 80%, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων θα είναι έως 25.000 ευρώ.

Το τρίτο από τα έξι προγράμματα αφορά τη «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων», με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 10 εκατ. ευρώ, με το 1 εκατ. ευρώ ειδικά για κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα. Ως προς τις επιλέξιμες δαπάνες, υιοθετείται ανάλογη «φόρμουλα» με το αντίστοιχο πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα. Η επιδότηση φτάνει το 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, το 45% για μεσαίες και το 35% για τις μεγάλες.

Με ανάλογη «εθνική εμβέλεια» θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», με δικαιούχους το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας. Θα δοθεί προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου κύκλου του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ και το ποσοστό επιδότησης προσδιορίζεται σε 60% για ευάλωτα νοικοκυριά, 55% για μέσο ατομικό εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας από 5.001 έως 10.000 και 50% για μέσο εισόδημα ανά μέλος από 10.001 έως 30.000.

Ειδικό πρόγραμμα θα υπάρξει και για την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού ιστού της χώρας. Ειδικότερα, θα αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Η επιλεξιμότητα ορίζεται με βάση τις βαθμοημέρες, άρα θα δοθεί προτεραιότητα στις πιο ψυχρές περιοχές. Ο συνολικός προϋπολογισμός ορίζεται στα 40 εκατ. ευρώ, με τα 30 εκατ. ευρώ να διατίθενται για σχολεία και νηπιαγωγεία και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς. Τα επιλέξιμα κτίρια θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Τελευταίο πρόγραμμα στη σειρά νέων δράσεων του ΥΠΕΝ για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι η αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης ορυκτών καυσίμων με αντλίες θερμότητας για νοικοκυριά. Η ανακύκλωση του παλαιού συστήματος θέρμανσης συνιστά προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης, με το συνολικό κονδύλι του προγράμματος να ορίζεται στα 60 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση επιμερίζεται 50% για την αγορά της αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000) και 50% για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500).

Όπως προαναφέρθηκε, 282,6 εκατομμύρια βρίσκονται ήδη σε διαδικασία διάθεσης μέσα από δύο ενεργά προγράμματα που εστιάζουν στο κομμάτι των επιχειρήσεων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr