Στα 64,7 δισ. το δανειακό χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων – Το 44% στους μεγάλους

Επενδυτικό πλάνο 80 εκατ. ευρώ και σχέδια για επεκτάσεις
28 Ιουνίου, 2024
Δάνεια: Κλείνουν φέτος εκκρεμότητες από το παρελθόν για ν. Κατσέλη και έκπτωτες κρατικές εγγυήσεις
28 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Στα 64,7 δισ. το δανειακό χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων – Το 44% στους μεγάλους

28/06/2024

Το μεσοσταθμικό ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού ανά μέγεθος επιχείρησης εκτιμάται μεταξύ 6,2% και 7,0% με τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά μέσο όρο να έχουν δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους συγκριτικά με τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους

Στα 64,7 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος Φεβρουαρίου το υπόλοιπο των δανειακών οφειλών των εγχώριων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) προς τα εγχώριο πιστωτικά ιδρύματα με το μεγαλύτερο μερίδιο, 44% επί του συνολικού υπολοίπου, να αντιστοιχεί σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους.

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιστοιχεί το 23%, στις μεσαίου μεγέθους το 19% και στις μικρές το 15%.  Σε ότι αφορά το πλήθος των δανείων το 53% αναλογούσε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στις μικρές αντιστοιχούσε περίπου το 1/3, στις μεσαίες περίπου το 1/8, ενώ μόλις το 1/25 του πλήθους των δανείων αφορούσε μεγάλες επιχειρήσεις.

Το  μεσοσταθμικό ονομαστικό επιτόκιο δανεισμού ανά μέγεθος επιχείρησης εκτιμάται μεταξύ 6,2% και 7,0% με τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά μέσο όρο να έχουν δανειστεί με ευνοϊκότερους όρους συγκριτικά με τις επιχειρήσεις μικρού μεγέθους.

Αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί αφενός από τα χαρακτηριστικά του εν λόγω χαρτοφυλακίου  (μικρότερο ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση) και αφετέρου από τη μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού λόγω του υψηλότερου μέσου μεγέθους δανείου, αλλά και της πρόσβασής τους σε εναλλακτικές πηγές άντλησης χρηματοδότησης όπως οι αγορές ομολόγων και κεφαλαίων.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την στατιστική βάση αναλυτικών πιστωτικών δεδομένων AnaCredit που περιλαμβάνει μικροδεδομένα τραπεζικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ ανά οφειλέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Το προφίλ των δανείων

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, όπως αυτή καταγράφεται σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ  για τα χαρακτηριστικά της τραπεζικής χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων με βάση τα δεδομένα του AnaCredit, η πλειονότητα των δανείων αφορά:

  • μακροπρόθεσμα δάνεια,
  • δάνεια καθορισμένης διάρκειας,
  • δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου και
  • δάνεια σε ευρώ.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών ανά μέγεθος επιχείρησης, καταδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά δανεισμού και ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις μικρού και πολύ μικρού μεγέθους. Όσον αφορά την τιμολόγηση ανά προϊόν δανείου, καταγράφεται ελαφρώς υψηλότερη μέση τιμή στο επιτόκιο των δανείων μη καθορισμένης διάρκειας έναντι των δανείων τακτής λήξης.

Πιο αναλυτικά:

Οι μεγάλες επιχειρήσεις οι μεγάλες επιχειρήσεις κατά κανόνα λαμβάνουν δάνεια μεγαλύτερου ύψους από ότι οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους: το μέσο ποσό δανείου που συνάπτεται για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ, για τις μεσαίες 1,1 εκατ. ευρώ ενώ για μικρές και πολύ μικρές δεν υπερβαίνει το 0,5 εκατ. ευρώ.

Ανεξαρτήτως μεγέθους, το πιο δημοφιλές πιστωτικό προϊον είναι οι πιστωτικές γραμμές λήξης – κατ’ ουσίαν πρόκειται για δάνεια τακτικής λήξης που παρέχουν τη δυνατότητα σταδιακών (τμηματικών) αναλήψεων του συνολικού αρχικού δανείου – κατηγορία δανεισμού στην οποία αντιστοιχείτο 56,7% του συνόλου των δανειακών οφειλών των ΜΧΕ.  Ακολουθούν  με 25,8% τα δάνεια τακτικής λήξης που δεν είναι πιστωτικέ γραμμές (τοκοχρεολυτικά δάνεια τα οποία εκταμιεύονται στο σύνολο τους εφάπαξ) ενώ το 17,2% αφορά ανακυκλούμενες πιστώσεις (πιστώσεις που παρέχουν τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενων αναλήψεων εφόσον το δάνειο εξυπηρετείται.

Η  πλειονότητα των επιχειρηματικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, άνω του 75% του υπολοίπου των επιχειρηματικών δανείων το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αφορά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Όμοια ποσοστά δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου παρατηρούνται ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης. Στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου ορίζεται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο (36% του αριθμού των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο) ή πραγματοποιείται κατά τη διακριτική ευχέρεια του πιστωτικού ιδρύματος (33% του αριθμού των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο). Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών προϊόντων, ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο σε δάνεια σταθερού επιτοκίου (31%) παρουσιάζεται στην κατηγορία των πιστωτικών γραμμών τακτής λήξης.

Όσον αφορά την αρχική διάρκεια των δανείων κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων, στην πλειονότητά τους (άνω του 65%) αφορούν διάρκειες άνω των 5 ετών, με το ποσοστό να ανέρχεται σε 74% στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr