Σφίγγει η «θηλιά» των ορίων απόκλισης ΦΠΑ στο myDATA

Κίνδυνος προστίμων για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
17 Ιουλίου, 2024
Gigabit Voucher: Αρχές Σεπτεμβρίου το νέο κουπόνι επιδότησης για οπτικές ίνες
17 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Σφίγγει η «θηλιά» των ορίων απόκλισης ΦΠΑ στο myDATA

17/07/24

Επιδίωξη ο περιορισμός των εικονικών συναλλαγών, που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις

«Στενεύουν» τα όρια στο myDATA για τον ΦΠΑ, με στόχο αφενός τον περαιτέρω περιορισμό των εικονικών συναλλαγών, που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις, αφετέρου τη διευκόλυνση υποβολής των δηλώσεων του ΦΠΑ.

ΑΠΌ ΤΙΣ ΑΡΧΈΣ μάλιστα του 2025 μηδενίζονται τα όρια ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί από τον φετινό Φεβρουάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η «θηλιά» για τον ΦΠΑ θα σφίξει σταδιακά, σύμφωνα και με σχετική απόφαση του οικονομικού επιτελείου, με την οποία καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής:

˜ από τη 01/01/2024 έως και τις 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

˜ από τη 01/07/2024 έως και τις 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

˜ από τη 01/10/2024 έως και τις 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.

˜ από τη 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Επισημαίνεται ότι στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων, με ηπιότερη προσαρμογή των ορίων απόκλισης και αφετέρου η πλήρης διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, κεντρική επιδίωξη της ΑΑΔΕ είναι όπως με τη μετάβαση στην πλήρη ψηφιοποίηση των συστημάτων και υπηρεσιών της οι επιχειρήσεις και επαγγελματίες «βλέπουν» γρηγορότερα τις επιστροφές ΦΠΑ, με πρώτους εκείνους που έχουν δικαίωμα έκπτωσης του φόρου των εισροών και κατά τα τελευταία τρία φορολογικά έτη πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

˜ δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στα μηχανογραφικά συστήματα «TAXIS» και «ICIS» αντίστοιχα

˜ δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται. Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι η ΑΑΔΕ που «επενδύει» πλέον στη σύγχρονη τεχνολογία έχει θέσει ως μια από τις βασικές προτεραιότητές της την απλούστευση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιστροφής, η ηλεκτρονική υποβολή και η διευκόλυνση της διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις επιστροφής συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις επιστροφές ΦΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ βασιζόμενη σε συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις θα δίνει προτεραιότητα σε εκείνες τις επιχειρήσεις στις οποίες μετά από ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί φορολογικά παραπτώματα, αφού βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης που προωθεί, μεταξύ άλλων, είναι:

˜ η επιτάχυνση στις επιστροφές ΦΠΑ, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις,

˜ η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση,

˜ η αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τις επιστροφές ΦΠΑ, στηριζόμενη σε αρχές ανάλυσης κινδύνου,

˜ η επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο, στο 97% των αιτήσεων,

˜ η υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και η αύξηση της διαφάνειας.

Ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση εξαγωγών από τον Σεπτέμβριο

ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΈΡΩ ψηφιοποίηση, από τον Σεπτέμβριο, της διαδικασίας οριστικοποίησης των εξαγωγών προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη λειτουργία της ψηφιακής γνωστοποίησης εξόδου εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Η εν λόγω κίνηση θα επιτευχθεί μέσω της αποστολής ψηφιακού μηνύματος (ΙΕ590) στο σύστημα ICISnet, ενώ θα συμβάλει στην αυτοματοποίηση 800.000 εξαγωγών και εφοδιασμών ετησίως.

Η συγκεκριμένη μάλιστα διαδικασία θα είναι υποχρεωτική από τις 2 Σεπτεμβρίου 2024 για τα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης διά θαλάσσης ή αεροπορικώς, ενώ αναμένεται να καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο (Ε.2050/2024) του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, αυτοματοποιείται περαιτέρω η διαδικασία οριστικοποίησης εξαγωγής ή επανεξαγωγής εμπορευμάτων, καθώς και εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών και παρέχονται οδηγίες για τους εμπλεκόμενους μεταφορείς. Ειδικότερα, με το νέο ψηφιακό μήνυμα επιβεβαίωσης εξόδου:

˜ μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των εξαγωγών,

˜ επιταχύνεται η επιστροφή ΦΠΑ, η έκδοση του Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ και η διαδικασία αποδέσμευσης των εγγυήσεων για τα προϊόντα Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης,

˜ ψηφιοποιείται και αυτοματοποιείται η διαδικασία επιβεβαίωσης της εξόδου εμπορευμάτων για τους μεταφορείς στο τελωνείο εξόδου.

Επισημαίνεται ότι η νέα εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας ICISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές > Τελωνειακές Υπηρεσίες > ECS – Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr