Ρευστότητα σε επιχειρήσεις ανάπτυξης των βιοεπιστημών

Κόκκινα δάνεια 300 εκατ. ευρώ ρυθμίζονται κάθε μήνα
21 Ιουνίου, 2024
ΔΕΔ: Δικαίωση για 1 στους 4 φορολογούμενους
26 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Ρευστότητα σε επιχειρήσεις ανάπτυξης των βιοεπιστημών

26/06/2024

Κεφάλαια 200 εκατ. από το EquiFund II για στήριξη της ανταγωνιστικότητας

Εντός του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί η νέα γραμμή ρευστότητας για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των βιοεπιστημών, υγείας και της κοινωνικής καινοτομίας.

Η ρευστότητα θα χορηγηθεί από το EquiFund II το οποίο αποτελεί ένα Ταμείο Κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε δύο πολλά υποσχόμενους τομείς της οικονομίας: α) στις Βιοεπιστήμες και στην Υγεία και β) στη Βιωσιμότητα και στον Κοινωνικό Αντίκτυπο. Οι επιχειρήσεις αυτές θα στηριχθούν προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό.

Η διαχείριση του νέου Ταμείου έχει ανατεθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) το οποίο την περασμένη εβδομάδα απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας προς Ενδιάμεσους Χρηματοδοτικούς Οργανισμούς (ΕΧΟ). Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ΕΧΟ λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το EquiFund II θα στηρίξει νέες ή/και υφιστάμενες ομάδες διαχείρισης κεφαλαίων, ενώ παράλληλα στοχεύει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που εντοπίζεται σε τομείς με πολλά υποσχόμενες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά με σχετικά λίγες επιλογές χρηματοδότησης από τη χώρα. Το Ταμείο θα συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε όλα τα στάδια ανάπτυξης μιας επιχείρησης (pre-seed, seed and early stage) έως επενδύσεις ανάπτυξης. Το αποτέλεσμα που αναμένεται από τη λειτουργία του Ταμείου είναι η υποστήριξη όλου του επενδυτικού φάσματος και του οικοσυστήματος επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών συμμετοχών, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς.

Το Ταμείο απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης (όλα τα στάδια ανάπτυξης της επιχείρησης) και έργα Μεταφοράς Τεχνολογίας, σε θεματικές ενότητες που εξειδικεύτηκαν περαιτέρω για τους τομείς Ζωής και Υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική καινοτομία/ επιχειρηματικότητα.

Το EquiFund II θα επενδύει σε κεφάλαια που διαχειρίζονται οι ΕΧΟ, οι οποίοι θα επιλέγονται σύμφωνα με τις τυποποιημένες διαδικασίες του EIF και μέσω της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το EquiFund II δεν επενδύει απευθείας σε επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις σε εταιρείες χαρτοφυλακίου θα πραγματοποιούνται μέσω των επιλεγμένων ΕΧΟ.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο EquiFund II αποτελεί Πράξη Στρατηγικής Σημασίας του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2021-2027 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα υποταμεία

Στο πλαίσιο του EquiFund II θα λειτουργήσουν δύο υποταμεία:

Α) το υποταμείο Life Sciences and Healthcare (ταμείο για τις επιστήμες της ζωής και της υγείας) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Στόχος του είναι η ενίσχυση και η αξιοποίηση του υπάρχοντος ερευνητικού και επιχειρηματικού τοπικού οικοσυστήματος, καθώς και η προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων και τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Το Ταμείο αναμένεται να υποστηρίξει με κεφάλαια επιχειρηματικά εγχειρήματα (επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές, ιατρικών εργαλείων κ.λπ.) και να καλύψει το εντοπισμένο κενό της αγοράς ειδικά στα αρχικά επενδυτικά στάδια. Ο τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΣΕΕ (RIS3). Η σημαντικότητα του τομέα αναδείχθηκε επίσης κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19.

Β) Sustainability and Social Impact (Ταμείο για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική καινοτομία/ επιχειρηματικότητα) με ενδεικτικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την ενίσχυση εταιρειών που εστιάζουν στις κοινωνικές προκλήσεις, δεδομένου ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναδεικνύεται πλέον ως προτεραιότητα σε παγκόσμια κλίμακα.

Το εν λόγω υποταμείο αναμένεται να υποστηρίξει ομάδες που στοχεύουν στη δημιουργία μετρήσιμου κοινωνικού οφέλους (συμπεριλαμβάνοντας λύσεις σε κοινωνικά ή/και περιβαλλοντικά προβλήματα) για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες ή ολόκληρη την κοινωνία, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικό όφελος για τους επενδυτές.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr