Ψηφιακή Κάρτα: Πρόβα σε εστίαση και τουρισμό

Στέλνεται το αίτημα για τον «Ηρακλή ΙΙΙ», ποιους θα καλύψει
30 Αυγούστου, 2024
«Συγχρονισμός» του Ε9 με το Κτηματολόγιο
2 Σεπτεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Ψηφιακή Κάρτα: Πρόβα σε εστίαση και τουρισμό

02/09/24

Εντός του Σεπτεμβρίου η πιλοτική επέκταση που αφορά επιπλέον 600 χιλιάδες εργαζομένους

Κρίσιμη για τις αντοχές του συστήματος θεωρείται η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε τουρισμό και εστίαση, καθώς θα προστεθούν άλλοι 600.000 εργαζόμενοι στον καθημερινό έλεγχο του ωραρίου.

ΉΔΗ ΕΝΤΌΣ της διαδικασίας βρίσκονται τουλάχιστον 800.000 εργαζόμενοι, από τις εφαρμογές της Ψηφιακής Κάρτας έως τώρα, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο και σε βιομηχανία. Η καταγραφή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων σε τουρισμό και εστίαση, σε πραγματικές συνθήκες, αποτελεί ένα πολύ καθοριστικό τεστ αντοχής του συστήματος του υπουργείου Εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι διαπιστώνονται καθυστερήσεις ως προς την εφαρμογή του συστήματος «Εργάνη ΙΙ», που αλλάζει συνολικά την πληροφοριακή διασύνδεση του υπουργείου με την αγορά εργασίας.

Τα νέα χρονοδιαγράμματα πάντως έχουν τεθεί. Εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας, πιλοτικά, σε τουρισμό και εστίαση. Ο στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου του νέου έτους το σύστημα να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει η κανονική εφαρμογή σε αυτούς τους κλάδους, ώστε να ρυθμιστεί με ακρίβεια το ωράριο εργασίας και εκεί. Αναφορικά με το «Εργάνη ΙΙ», πληροφορίες θέλουν ή να ενεργοποιείται την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, ή να μετατίθεται και αυτό για τις αρχές της επόμενης χρονιάς, κάτι που φαντάζει ως το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση, η προσαρμογή που συντελέστηκε σε λιανεμπόριο και βιομηχανία, που από την 1η Ιουλίου έχουν ενταχθεί κανονικά στην Ψηφιακή Κάρτα, αποτελεί βασικό «μπούσουλα». Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας δείχνουν ότι ο βαθμός προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων σε αυτούς τους κλάδους είναι ικανοποιητικός. Μάλιστα, το στοιχείο της έντονης προσαρμογής, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, το συντηρεί και ο προφανής φόβος της επιβολής προστίμων. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο για κάθε εργαζόμενο που θα εντοπιστεί ότι εργάζεται εκτός ωραρίου, ανέρχεται στα 10.500 ευρώ, δηλαδή είναι το υψηλότερο που έχει θεσμοθετηθεί. Ήδη κάποιες μεμονωμένες κυρώσεις επιβλήθηκαν και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, παρά το γεγονός ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είχε δώσει εντολή να περιοριστούν οι ελεγκτές στις συστάσεις προς τους εργοδότες και να αποφύγουν τα πρόστιμα, όπου αυτό είναι δυνατό. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν είχαν καν ενεργοποιήσει την Ψηφιακή Κάρτα, ως όφειλαν, και εκεί επιβλήθηκαν ποινές. Όμως, από την 1η Σεπτεμβρίου λήγει και αυτή η περίοδος χάριτος και έτσι οι έλεγχοι θα διεξάγονται κανονικά, χωρίς να υπάρχει διακριτική ανοχή από μέρους των επιθεωρητών Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι, τους αμέσως επόμενους μήνες, θα φανεί σε ποιο βαθμό επετεύχθη ή όχι η απαραίτητη προσαρμογή των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, ώστε να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο το ωράριο εργασίας και κάθε εργαζόμενο χωριστά, σε λιανεμπόριο και σε βιομηχανία.

Ειδικά για τουρισμό και εστίαση, ο χρόνος πιλοτικής εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας είναι πολύ συγκεκριμένος, αφού κάθε έτος η εποχική απασχόληση ξεκινάει τον Μάρτιο και κυρίως τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει έως τότε οι επιχειρήσεις του τομέα να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να έχουν διασυνδεθεί με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μπορεί να φανεί το ακριβές ωράριο απασχόλησης, ανά εργαζόμενο. Εάν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, τότε την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, παράλληλα με την έναρξη της νέας θερινής τουριστικής περιόδου.

Το στοίχημα δηλαδή να μη χαθεί και το καλοκαίρι του 2025, μοιάζει κομβικό για τη συνολική αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα εισήχθη ως διαδικασία καταγραφής του ωραρίου εργασίας το καλοκαίρι του 2022 και ήδη, μετά από μια γεμάτη διετία, σημαντικοί κλάδοι, που… φημίζονται για την παραβατικότητά τους, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, βρίσκονται εκτός διαδικασίας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr