Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα τεκμήρια

«Κατάσχεση» επιβάλλεται σε αδικαιολόγητα ποσά καταθέσεων
3 Ιουνίου, 2024
Παραβάσεις στο ωράριο και με την Ψηφιακή Κάρτα
4 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τα τεκμήρια

04/06/2024

Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή επαγγελματιών προκειμένου να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση του φορολογικού νόμου

Τριπλάσια έως και τετραπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι είναι φέτος η φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων, εξαιτίας του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησής τους, με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να συγκροτούν επιτροπή η οποία θα επιδιώξει την ακύρωση της σχετικής διάταξης.

Η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει κοινή δημόσια δράση και ενιαία δικαστική αντιμετώπιση έναντι του νέου φορολογικού νόμου 5073/2023, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε νέο σύστημα προσδιορισμού τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, προσφεύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθεί αντιστυνταγματικό το μέτρο.

Συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμαναν οι μετέχοντες στην Επιτροπή, Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), και Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η επιβολή του τεκμαρτού αυτού συστήματος φορολόγησης είναι ένα ιδιαίτερα επαχθές και άδικο μέτρο, που οδηγεί, κατά παράβαση του Συντάγματος, στον αφανισμό χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Όπως αποκαλύφθηκε, μάλιστα, στη συνέντευξη της Συντονιστικής Επιτροπής, από τον πρόεδρο του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών Μιχάλη Πόλυγγερ, τα ποσά του φόρου εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ατομικές επιχειρήσεις με τα εκκαθαριστικά που προκύπτουν από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023 είναι από τριπλάσια έως και τετραπλάσια σε σύγκριση με πέρυσι, εξαιτίας της εφαρμογής αυτού του νέου συστήματος φορολόγησης.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα όσα ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολουμένων, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση των διατάξεων του σχετικού νόμου 5073/2023 ως αντισυνταγματικών είναι πλέον μονόδρομος. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολουμένων θα καταθέσουν, κατ’ αρχήν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 17 Ιουνίου 2024 αίτηση ακύρωσης των διατάξεων της απόφασης Α.1055/2024 του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία καθορίζεται ο τρόπος αμφισβήτησης του ύψους του φορολογητέου εισοδήματος που προσδιορίζουν οι διατάξεις του ν. 5073/2023, καθώς, όπως ανέφεραν, οι προϋποθέσεις αμφισβήτησης που θέτει η απόφαση αυτή «οδηγούν σε αυτοκαταστροφή όσους ακολουθήσουν αυτή την οδό».

Κι αυτό, διότι η εν λόγω απόφαση προβλέπει εξονυχιστικό τακτικό φορολογικό έλεγχο στην οικονομική ζωή του φορολογούμενου όχι μόνο για το έτος 2023 αλλά για όλη την τελευταία πενταετία, υπερβαίνοντας το πεδίο εφαρμογής του ίδιου το νόμου και εν τέλει καθιστά ασύμφορη τη διαδικασία αμφισβήτησης και το σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης «αμάχητο», αντί για «μαχητό».

Ειδικότερα, για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού ποσού φορολογητέου εισοδήματος που προσδιορίζουν τα τεκμήρια φορολόγησης του ν. 5073/2023, ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο αναφορικά με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του. Τα στοιχεία που θα δώσει μέσω των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο που θα ακολουθήσει από τις φορολογικές αρχές, οι οποίες θα «ξεψαχνίζουν» το προφίλ του, βάσει του νόμου, σε βάθος πενταετίας.

Αποστάσεις ασφαλείας

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημάνθηκε από εκπροσώπους των επαγγελματιών, τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών κρατά αποστάσεις… ασφαλείας από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Πρόταση για αποχή

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων αποφάσισε να προτείνει στα μέλη της πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους στις 17/6/2024, ημέρα κατάθεσης της προαναφερόμενης αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκέντρωση – εκδήλωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Σας ενέπαιξαν»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, που έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση κορόιδεψε τις ΜμΕ προεκλογικά, δεν είπε τίποτα για τον νόμο που έφερε μετά τις εκλογές για το τεκμαρτό εισόδημα, εξαπάτησε τους μικρομεσαίους τους οποίους θεωρεί παθογένεια της οικονομίας, βάσει του σχεδίου Πισσαρίδη», το οποίο θεωρεί αναγκαία για την ανάπτυξη της οικονομίας τη συρρίκνωση του αριθμού των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα.

Οι νομικές κινήσεις

Οι επαγγελματίες με την προσφυγή τους στο ΣτΕ θα ζητήσουν την ακύρωση του μέτρου και οι λόγοι που θα επικαλεστούν είναι:

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr