Πλέγμα νομοθετικών κινήσεων για τις επενδύσεις

Αναπτυξιακές κινήσεις σε 2 μέτωπα
26 Νοεμβρίου, 2021
Πώς θα μοιραστούν 175 εκατ. ευρώ στην Κρήτη
26 Νοεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πλέγμα νομοθετικών κινήσεων για τις επενδύσεις

26/11/2021

Τον δρόμο για τη Βουλή λαμβάνουν κατά σειρά τρία νομοσχέδια του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ήδη το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων “Στρατηγικές Επενδύσεις και Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς” βρίσκεται από την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ ακολουθούν το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολιγνιτοποίησης καθώς και o νέος αναπτυξιακός νόμος. 

Μείωση της γραφειοκρατίας για τις μεγάλες ξένες επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις ευνοεί την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό όπου πρόκειται κατά κύριο λόγο για μεγάλες επενδύσεις, ενώ η συλλογή των απαιτούμενων δικαιολογητικών δημιουργούσε μεγάλες καθυστερήσεις, το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις έρχεται να απλουστεύσει τις διαδικασίες. Πλέον μειώνεται ο όγκος των απαιτούμενων πιστοποιητικών, ενώ δίνεται προσωρινή άδεια με δηλωτική πράξη, ούτως ώστε να έχουν την δυνατότητα ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να προσλάβουν προσωπικό και να υποβάλουν εντός χρονικού ορίου τα πιστοποιητικά, για να δύνανται εν τω μεταξύ να λειτουργήσουν. Στόχος είναι η διευκόλυνση των μεγάλων ξένων επενδύσεων.

Όπως ανέφερε σε σχετική παρουσίαση προς δημοσιογράφους ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, “Στόχος είναι να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα σε χώρα επιχειρηματικά φιλική και να βγάλουμε από το μυαλό του οποιουδήποτε επενδυτή πως ‘όταν πας στην Ελλάδα θα μπλέξεις’”. Διαβεβαίωσε ότι το νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις θα ανοίξει το επενδυτικό πεδίο στην Ελλάδα. 

Ολοκληρωμένο πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Επιπλέον, από 1η Ιανουαρίου του 2022 θα ξεκινήσει ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων που θα δώσει ενίσχυση στις περιφερειακές ενότητες, συμπληρώνοντας το πλέγμα εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και δημιουργία του κατάλληλου κλήματος για προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως η Pfizer, η Cisco, η Teamviewer. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, περίπου το 20% των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφει για να εργαστεί σε μεγάλες υλοποιούμενες επενδύσεις όπως οι προαναφερόμενες. 

Παπαθανάσης: Το νομοσχέδιο αποτελεί βίβλο για στρατηγικές επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμο “Στρατηγικές Επενδύσεις και Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς”, χαρακτηρίστηκε από τον κύριο Παπαθανάση ως η βίβλος για τις στρατηγικές επενδύσεις. 

Βασικό σημείο του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι η δημιουργία νέου πληροφοριακού συστήματος με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδύσεων. Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 εκατ. ευρώ θα υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης και κάτω του 1 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας. 

Τα επενδυτικά σχέδια των 700 χιλ. ευρώ θα ελέγχονται υποχρεωτικά από ορκωτό ελεγκτή σε όλα τα καθεστώτα, με δυνατότητα ελέγχου από τον ορκωτό, ανεξαρτήτως του είδους επένδυσης. 

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Γεωργιάδης, μειώνεται πλέον στις 60 ημέρες η εκκαθάριση των αιτήσεων και στις 100 ημέρες η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου. 

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στα data centers έχουν στόχο την δημιουργία μίας μεγάλης κοινότητας καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας και εκπαίδευση νέων ανθρώπων στις νέες τεχνολογίες, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό. 

Το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Αυτή την εβδομάδα κατατίθεται στο ελληνικό κοινοβούλιο και το σχέδιο νόμου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, το οποίο θέτει στο επίκεντρο την απολιγνιτοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο εφαρμόζονται εδαφικά σχέδια δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη καθώς και στα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη. Ένα μέρος της αποκατάστασης θα διοχετευθεί σε βιομηχανικές χρήσεις, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της αποκατάστασης θα αφορά σε χώρους αναψυχής, λίμνες, εκτάσεις πρασίνου. 

Φορείς υλοποίησης θα είναι η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης καθώς και η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε. η οποία θα μισθώνει και θα διαχειρίζεται τα εδάφη, διατηρώντας την κυριότητα του Δημοσίου σε αυτά. Ειδική υπηρεσία θα καταρτίζει τον κεντρικό σχεδιασμό, θα παρακολουθεί όλα τα σχέδια που εμπίπτουν στις διατάξεις της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, θα παρέχει λύσεις στα έργα αποκατάστασης, θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους και θα διευκολύνει την επικοινωνία, στηρίζοντας τις δραστηριότητες κάθε περιοχής καθώς και αυτές που προκύπτουν μέσα από τα προγράμματα. Η Μετάβαση Α.Ε. θα παραλάβει τα εδάφη από τη ΔΕΗ, θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές, θα προσφέρει end-to-end υπηρεσίες για όσες επιχειρήσεις θέλουν να εγκατασταθούν στις περιοχές που απολιγνιτοποιούνται. Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα. Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ξεκινάει από 1/1/2022, ενώ με την ψήφιση του νόμου έως τις 8 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η σύσταση των εμπλεκόμενων φορέων που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των προγραμμάτων υλοποίησης. 

Τον Δεκέμβριο στη Βουλή και ο νέος αναπτυξιακός

Το τρίτο νομοσχέδιο που έρχεται εντός του Δεκεμβρίου στην Βουλή είναι ο αναπτυξιακός νόμος. Στόχος είναι να συμπεριλάβει όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, δίνοντας την δυνατότητα στην πολιτεία να αναπτύξει πολιτικές σε κλάδους που μπορούν να προσφέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και στήριξη στις περιφέρειες, μέσω του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. 

Περιλαμβάνει 13 θεματικά καθεστώτα, μεταξύ των οποίων το καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, τα οποία αγγίζουν τους πυλώνες του σχεδίου Πισσαρίδη αλλά και τους πυλώνες του προγράμματος Ελλάδα 2.0 – Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. Επιδίωξη είναι να ανοίξει το δρόμο και σε επιχειρήσεις που δεν είχαν μέχρι στιγμής πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο.

Τα 13 νέα θεματικά καθεστώτα ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού

-Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
-Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία
-Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων
-Πράσινη μετάβαση – περιβαλλοντικής αναβάθμιση επιχειρήσεων
-Αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία
-Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
-Νέο επιχειρείν
-Επιχειρηματικότητα 360ο 
-Μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα
-Μεγάλες επενδύσεις
-Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση
-Επιχειρηματική εξωστρέφεια
-Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας

Τα επενδυτικά σχέδια πλέον μεταφέρονται, δίνοντας την δυνατότητα με πολύ μεγάλες απλοποιήσεις να περάσουν σε ολοκλήρωση. Αξιοποιούνται όλα τα τμήματα, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες όπου και σε επίπεδο Περιφερειών γίνεται ο έλεγχος, ενώ σε επίπεδο ελέγχου νομιμότητας χρησιμοποιούνται το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, καταργώντας τον έλεγχο πληρότητας που γίνεται απευθείας από το σύστημα. Στόχος είναι η έκδοση όλων των αποφάσεων μέσα σε 60 ημέρες. 

Διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου

Αξιολόγηση και υπαγωγή (60-70 ημέρες)
Υποβολή αίτησης υπαγωγής στο ΠΣ Αν.
Έλεγχος πληρότητας, νομιμότητας, έλεγχος από Επιτροπή Αξιολόγησης
Σύνταξη προσωρινού πίνακα
Υποβολή ενστάσεων και εξέταση ενστάσεων από την επιτροπή
Σύνταξη οριστικού πίνακα και έκδοση απόφασης υπαγωγής

Έλεγχος (60 ημέρες)
Υποβολή αιτήματος ελέγχου
ΟΕΕ έως 700 χιλ. ευρώ
Ορκωτός >700 χιλ. ευρώ
Έκθεση ορκωτού ΟΕΕ ή ορκωτός
Έκδοση απόφασης πιστοποίησης

Πηγή: Capital.gr