Πίστωση χρόνου συμμόρφωσης σε Intrum και Do Value από ΤτΕ

Στα 47,9 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΚΕΑΟ το α’ τρίμηνο – Αυξήθηκαν οι μεγαλο-οφειλέτες
28 Ιουνίου, 2024
Η ΚΥΑ για ρύθμιση χρεών έως €30.000 στον ΕΦΚΑ, οι προϋποθέσεις
1 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Πίστωση χρόνου συμμόρφωσης σε Intrum και Do Value από ΤτΕ

01/07/2024

Καλούνται να εναρμονιστούν πλήρως με τους όρους λειτουργίας τους

Τη συνέχιση της λειτουργίας των Intrum και Do Value έως τις 31 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση της συμμόρφωσής τους με τους όρους λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, αποφάσισε η ΤτΕ.

NΑ ΣΥΝΕΧΊΣΟΥΝ να λειτουργούν έως τις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τότε να συμμορφωθούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων αποφάσισε η ρυθμιστική αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση της ΤτΕ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ρυθμιστική αρχή στην απόφασή της εγκρίνει τη συνέχιση λειτουργίας των δύο εταιρειών έως τις 31 Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο καλούνται να συμμορφωθούν πλήρως με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων.

Όπως αναφέρουν στη «Ν» έμπειροι ελεγκτές, η χορήγηση ή μη της άδειας μιας εταιρείας που ελέγχεται από τον ρυθμιστή της έχει τρεις διαβαθμίσεις: ˜ Μεγάλη απόκλιση και τότε ανακαλείται η άδεια.

˜ Μη μεγάλη απόκλιση και τότε η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί έως ότου διορθώσει τα κακώς κείμενα και ανανεωθεί η άδειά της μέχρι τον επόμενο έλεγχο.

˜ Τυπικές παρατηρήσεις και τότε στην εταιρεία ανανεώνεται η άδεια με την υποσημείωση ενός μεταγενέστερου ελέγχου ως προς τις παρατηρήσεις.

Είναι προφανές πως οι εταιρείες βρέθηκαν στο δεύτερο στάδιο. Σύμφωνα με πηγές από την αγορά, τα θέματα που απασχόλησαν τις αρχές είναι μεν τυπικά, ωστόσο πρέπει να λυθούν πριν ανανεωθεί η άδεια, καθώς άπτονται του governance, δηλαδή της εταιρικής διακυβέρνησης η οποία ελέγχει την ποιότητα των κεφαλαίων θέματα μετοχικά και άλλα, θέματα κρίσιμα για τη λειτουργία αυτών των εταιριών.

Σύμφωνα πάντως με πηγές από τις εταιρείες, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, καθώς οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, τα οποία θα ελεγχθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που αφορούν την DoValue, ενώ ο φάκελος υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, κάποια έντυπα τυπικού χαρακτήρα που αφορούσαν κυρίως τη Mubadala, μέτοχο της Fortress, δεν υπήρξε χρόνος να ελεγχθούν από την ΤτΕ γιατί κατατέθηκαν πρόσφατα. Η εταιρεία εκτιμά πως στη συνεδρίαση που έχει η ΤτΕ εντός της εβδομάδας θα καταφέρει να ελέγξει και αυτά τα χαρτιά ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα.

Αδειοδότηση

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η εξέλιξη της αδειοδότησης θα είναι ομαλή για τις δυο εταιρείες. Στην απόφαση της ΤτΕ επισημαίνεται ότι «επιτρέπεται η συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία “doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις” έως τις 31.12.2024, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 5072/2023, καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023. Η αιτούσα αναμένεται να προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 31.10.2024 προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας ως διαχειριστή πιστώσεων.

Η αιτούσα, ως εταιρεία ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, επιτρέπεται να ασκεί μόνο τις δραστηριότητες διαχείρισης απαιτήσεων για τις οποίες είχε αδειοδοτηθεί με την υπ’ αρ. 220/1/13.03.2017 απόφαση ΕΠΑΘ».

Αντίστοιχα, η ΤτΕ αποφάσισε τη «συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας με την επωνυμία “INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ” έως τις 31.12.2024, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 40 του ν. 5072/2023, καθώς από τα υποβληθέντα στοιχεία δεν διαπιστώνεται πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Μέρους Β’ του ν. 5072/2023.

Η αιτούσα αναμένεται να προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία μέχρι τις 31.10.2024 προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας ως διαχειριστή πιστώσεων.

Η αιτούσα, ως εταιρεία ειδικού και αποκλειστικού σκοπού, επιτρέπεται να ασκεί μόνο τις δραστηριότητες διαχείρισης απαιτήσεων για τις οποίες είχε αδειοδοτηθεί με την υπ’ αρ. 326/2/17.09.2019 απόφαση ΕΠΑΘ».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr