Νέο λίφτινγκ στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιες διορθώσεις εξετάζονται

Αύξηση 579 εκατ. ευρώ στα κόκκινα δάνεια που πέρασαν στους servicers – Στα 70 δισ. ευρώ το α’ 3μηνο του 2024
19 Ιουνίου, 2024
Από Σεπτέμβριο το ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας
19 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέο λίφτινγκ στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών – Ποιες διορθώσεις εξετάζονται

19/06/2024

Η συντονιστική επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων καταθέτει σήμερα στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης για τον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες

Mε τους ελεύθερους επαγγελματίες να καλούνται φέτος να πληρώσουν φόρους «φωτιά», όπως δείχνουν τα εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί έως τώρα, οι εκπρόσωποι τους παίρνουν θέση μάχης με στόχο την ακύρωση του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησης. Σήμερα κατατίθεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικότερα η συντονιστική επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων θα καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης για τον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός κατά την ομιλία του στην επίσημη έναρξη των εργασιών της ολομέλειας στην Λαμία τόνισε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι «οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη. Η εκλογική επιρροή του κυβερνητικού κόμματος σε αυτή την κατηγορία μειώθηκε σύμφωνα και με δημοσιευμένα ποιοτικά στοιχεία των exit polls σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 τουλάχιστον κατά 16,5 %, που σημαίνει, λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης της αποχής, ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες της γύρισαν την πλάτη».

Η συντονιστική  επιτροπή των ελευθέρων επαγγελματιών καλεί τα μέλη των φορέων να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση και υπενθυμίζει ότι με τις αιτήσεις ακύρωσης  θα προσβληθεί η υπ’ αριθ. Α1055/2024 απόφαση του διοικητή  της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης  του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, καθώς και των ειδικότερων θεμάτων για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρ. 28Α του Ν. 4172/2013 η οποία αποτελεί την πρώτη χρονικά μετά την ψήφιση του νόμου κανονιστική και διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του.

Διορθωτικές κινήσεις

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει από το 2025 σε «διορθώσεις» στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών  χωρίς να αλλάζει τον πυρήνα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος

Οι οριστικές αποφάσεις για τις αλλαγές θα αξιολογηθούν όταν θα πέσει η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων και εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για τις βελτιώσεις  που χρειάζεται να πραγματοποιηθούν.

Κουρεύονται οι προσαυξήσεις

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες τις προσαυξήσεις ανάλογα με:

  • τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας,
  • το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων και
  • το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Ειλημμένη είναι η απόφαση για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για το σύνολο των επαγγελματιών είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι. 

Αποστάσεις από την αμφισβήτηση

Οι επαγγελματίες, παρά τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου αποκαλύπτοντας ωστόσο αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

Άλμα των φόρων 

Όπως προκύπτει από την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, έως τώρα  ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι αυξημένος κατά 30% συγκριτικά με αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την αύξηση του φόρου που πρέπει να πληρώσουν. Eíναι ενδεικτικό ότι έχει αυξηθεί στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο δείγμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295  φορολογικές δηλώσεις.

Εξ αυτών το 50,01% ή 1.115.374 είναι μηδενικές, 636.498 ή το 28,59% είναι χρεωστικές με το μέσο όρο που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ ενώ 476.204 δηλώσεις ή το 21,93% είναι πιστωτικές, με τη μέση επιστροφή να φτάνει στα 311,59 ευρώ.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr