27/09/2024
Χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την ανάπτυξη της οικονομίας αγροτικών περιοχών
Εντός του επόμενου διαστήματος θα αρχίσει η σταδιακή ενεργοποίηση των προκηρύξεων του προγράμματος Leader 2023-2027, το οποίο, με προϋπολογισμό 236 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθεί από τις 50 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
Οι βασικές αρχές στην εφαρμογή των προγραμμάτων Leader είναι η ανάπτυξη στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης εστιασμένες στην περιοχή, η εκ των κάτω προς τα επάνω χάραξη των στρατηγικών, οι ολοκληρωμένες και πολυτομεακές δράσεις, η δικτύωση, η συνεργασία και η καινοτομία. Δηλαδή, το πρόγραμμα Leader 2023-2027 προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αντιμετωπίζοντας τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στο πλαίσιο της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε.
Το μέγιστο ύψος του επιλέξιμου προϋπολογισμού ενός επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και το ποσοστό της επιδότησης έως και 80%.
Ποιους αφορά
Μέσω της παρέμβασης μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν πράξεις που στοχεύουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
i) Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Ενδεικτικά, στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες οι ακόλουθες κατηγορίες πράξεων:
– Μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων, με αποτέλεσμα γεωργικό ή και μη γεωργικό προϊόν.
– Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός τουριστικών δραστηριοτήτων μέσω του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων διανυκτέρευσης και την ίδρυση αυτών μόνο σε ορεινές περιοχές και νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων, την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της εστίασης και ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων παροχής εναλλακτικών και άλλων μορφών τουρισμού, καθώς και λοιπών επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού.
– Στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνιών και επιχειρήσεων χειροτεχνίας και παραγωγής μετά την πρώτη μεταποίηση, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών προς τον τοπικό πληθυσμό.
– Στην ενίσχυση επιχειρήσεων με σκοπό την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, καθώς και στην ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα της βιοοικονομίας και της κυκλικής οικονομίας.
ii) Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες οι δράσεις εκπαίδευσης/επιμόρφωσης του τοπικού, γενικού πληθυσμού σε θέματα βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και σε λοιπά θέματα όπως αυτά θα προκύψουν από τη σύνταξη της τοπικής στρατηγικής και συμβάλλουν σε συγκεκριμένους τομείς της τοπικής ανάπτυξης. Στην εν λόγω κατηγορία δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες λοιπές πράξεις γενικής εκπαίδευσης/επιμόρφωσης που καλύπτονται από αντίστοιχες δράσεις του ΕΓΤΑΑ ή λοιπών ταμείων ή υπηρεσιών.
iii) Ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού ιστού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς και δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ενσωμάτωση προσφύγων/μεταναστών. Οι εν λόγω δράσεις θα είναι σύμφωνες με την τοπική στρατηγική και τις ανάγκες εξυπηρέτησης αυτής και θα δρουν με συμπληρωματικό τρόπο ως προς τις αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ και του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
iv) Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης έργων υποδομών μικρής κλίμακας και ενίσχυσης υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής.
v) Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.
vi) Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμη η ενίσχυση έργων αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξή τους και έργων πράσινων υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
vii) Δικτύωση και συνεργασία. Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν:
– Στη συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων, ανάπτυξη και εμπορία κοινών προϊόντων, κ.λπ.
– Στη συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ, με σκοπό την κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, καθώς και την προώθηση της υγιεινής διατροφής και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
– Smart Villages: συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών.
Δράσεις του προγράμματος
Στο πρόγραμμα Leader περιλαμβάνονται οι παρακάτω κατηγορίες παρεμβάσεων:
Κατηγορία 1: Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας:
1.1 «Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων».
1.2 «Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων».
1.3 «Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα».
1.4 «Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την πρώτη μεταποίηση».
1.5 «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου».
1.6 «Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών».
1.7 «Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονομίας και κυκλικής οικονομίας».
Κατηγορία 2: Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού
2.1 «Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον πρωτογενή τομέα».
2.2 «Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον δευτερογενή τομέα».
2.3 «Εκπαίδευση τοπικού πληθυσμού στον τριτογενή τομέα».
Κατηγορία 3: Ενδυνάμωση τοπικού κοινωνικού ιστού
3.1 «Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού» (παιδικοί σταθμοί, χώροι άθλησης, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.).
3.2 «Ενίσχυση βασικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και την ενσωμάτωση προσφύγων/μεταναστών».
Κατηγορία 4: Βελτίωση ποιότητας ζωής τοπικού πληθυσμού
4.1 «Έργα υποδομών μικρής κλίμακας» (δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης εντός οικισμών και επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων για εγκατάσταση τοπικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού κ.ο.κ).
4.2 «Ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών και λοιπών υποδομών μικρής κλίμακας» (υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικών πληροφοριών και λοιπών υποδομών μικρής κλίμακας όπως σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή, προώθηση περιοχών και ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ.).
Κατηγορία 5: Διατήρηση και βελτίωση των πολιτιστικών στοιχείων
5.1 «Ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων».
5.2 «Ενίσχυση μελετών, υπηρεσιών και υποδομών που συνδέονται με τον πολιτισμό και την αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Κατηγορία 6: Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος
6.1 «Έργα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την ανάδειξη αυτών» (θέσεις θέας κ.λπ.).
6.2 «Έργα πράσινων υποδομών “green infrastructure” για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές».
Κατηγορία 7: Δικτύωση και Συνεργασία
7.1 «Συνεργασία μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων».
7.2 «Συνεργασία μεταξύ τοπικών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ή/και ΜΚΟ για την κοινωνική ή/και πολιτιστική ή/και περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της περιοχής, την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της μείωσης σπατάλης τροφίμων».
7.3 «Έξυπνα Χωριά: Συνεργασία για την ολιστική και καινοτόμο ανάπτυξη των χωριών».
Κατηγορία 8: Διατοπική και διακρατική συνεργασία
8.1 «Σχέδια διατοπικής συνεργασίας».
8.2 «Σχέδια διακρατικής συνεργασίας».
Κατηγορία 9: Λειτουργικές δαπάνες και εμψύχωση τοπικού πληθυσμού:
9.1 «Λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΔ».
9.2 «Εμψύχωση τοπικού πληθυσμού».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση και/ή την πρόσβαση στις πληροφορίες της συσκευής σας. Η συναίνεση σας στην χρήση αυτών των τεχνολογιών θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά IDs σε αυτον τον ιστότοπο. Η μη συναίινεση ή η άρση αυτής μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες.