Νέες δράσεις 400 εκατ. ευρώ με κοινωνικό πρόσημο

5 παγίδες «κρύβει» η συνταξιοδότηση με οφειλές στον ΕΦΚΑ
5 Ιουλίου, 2024
Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης
9 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέες δράσεις 400 εκατ. ευρώ με κοινωνικό πρόσημο

08/07/2024

«Πακέτο» υπέρ συνοχής, απασχόλησης, υπηρεσιών υγείας και ενίσχυσης γνώσης

ΈΝΑ νέο «πακέτο» δράσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωσης της ανεργίας, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της γνώσης προαναγγέλλει, μιλώντας στη «Ν», η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου.

Οι δράσεις αυτές, που έχουν ορίζοντα υλοποίησης έως το 2027 και πληρωμής έως το 2029, θα έλθουν να προστεθούν στο ήδη «πυκνό» πλέγμα παρεμβάσεων προϋπολογισμού σχεδόν 2 δισ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή εντός του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύμφωνα με την κ. Δανδόλου, στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ+) 2021-2027, η Ελλάδα έχει διαθέσιμο το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ για θέματα που σχετίζονται με τους τομείς της απασχόλησης, με έμφαση σε νέες και νέους έως 29 ετών, της βελτίωσης των συστημάτων εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης χωρίς αποκλεισμούς, της κοινωνικής ένταξης, της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας κ.ο.κ.

Διοχέτευση πόρων

Οι πόροι θα διοχετευθούν μέσω των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων και, κυρίως, μέσω του εθνικής εμβέλειας Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2027 συνολικά. Η υλοποίηση του προγράμματος μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντική πρόοδο, τοποθετώντας την Ελλάδα και πάλι στην πρώτη τριάδα της απορρόφησης σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Ε.Ε. για το ΕΚΤ+, όπως πρόσφατα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, στην ετήσια συνάντηση για το Πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ε.Ε.

Ποια είναι η διαδικασία

Βεβαίως για να φτάσουμε στην απορρόφηση, δηλαδή στις πραγματικές πληρωμές, συνεχίζει η κ. Δανδόλου, σημαίνει πως έχει προηγηθεί πρόοδος στο επίπεδο των προσκλήσεων χρηματοδότησης, τις εγκρίσεις έργων (εντάξεις) και βέβαια την υλοποίηση.

Αυτή τη στιγμή, οι προσκλήσεις χρηματοδότησης -προς συναρμόδια υπουργεία και φορείς υλοποίησης- είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας νωρίτερα τον στόχο που είχε τεθεί με ορίζοντα το τέλος του 2024.

Η μέχρι στιγμής θεματολογία των προσκλήσεων έχει ως εξής:

˜ Οριζόντιες δράσεις και μηχανισμοί υποστήριξης (π.χ. πολιτικές για το παιδί, οριζόντιες δράσεις υπουργείων με κοινωνική θεματολογία, υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπουργείου Υγείας, κ.ά.), προϋπολογισμός ~100 εκατ. ευρώ

˜ Απασχόληση και Απασχόληση των Νέων, προϋπολογισμός 650 εκατ. ευρώ

˜ Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση (υπουργείο Παιδείας – σχολεία – πανεπιστήμια, εκπαιδευτικοί δημόσιοι φορείς, Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, κ.ά.), προϋπολογισμός 800 εκατ. ευρώ

˜ Επισιτιστική Βοήθεια και Υλική Στέρηση (πρώην ΤΕΒΑ, Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων), προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα

Στο σημείο αυτό η κ. Δανδόλου προαναγγέλλει ότι στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν επιπλέον προσκλήσεις προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ για τον τομέα της υγείας, την εκπαίδευση – υποτροφίες ΙΚΥ σε φοιτητές, την κοινωνική ένταξη μεταναστών – δικαιούχων διεθνούς προστασίας, καθώς και μεγάλα προγράμματα απασχόλησης ανέργων, που θα ξεκινήσουν το β’ εξάμηνο του 2024 και το α’ εξάμηνο του 2025 και θα διαρκέσουν έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Επανερχόμενη στις ενεργές προσκλήσεις, η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ+ επισημαίνει ότι σε συνέχεια της έκδοσης των προσκλήσεων, τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς υποβάλλουν τις αναλυτικές προτάσεις τους και έχουν εγκριθεί έργα 1,3 δισ. ευρώ, που έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση με ορίζοντα το 2027 (αποπληρωμές έως 2029).

Ενδεικτικά έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα που αφορούν: τον εκσυγχρονισμό των μηχανισμών της αγοράς εργασίας, τη βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και δράσεις για την ισότητα των φύλων κ.ο.κ

Η ιδιαίτερη συνεισφορά των κοινοτικών κονδυλίων

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά στην «αξία» των κοινοτικών κονδυλίων κάνει η ειδική γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Νίκη Δανδόλου.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, όπως υπογραμμίστηκε πριν από λίγες ημέρες στην επίσημη εκδήλωση για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών, είχαν και έχουν αδιαμφισβήτητη συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο προϋπολογισμός της τελευταίας περιόδου 2014 – 2020 απορροφήθηκε με επιτυχία, όπως επιβεβαιώθηκε από την ιεραρχία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το αποτύπωμα των έργων να είναι ισχυρό στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Επιπλέον, η συμβολή αυτών των πόρων υπήρξε ιδιαίτερα καθοριστική για τη χώρα μας σε μια περίοδο που έφερε τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, αλλά και μετά της πανδημίας Covid-19: με δράσεις που στήριξαν την επιχειρηματικότητα, τις υποδομές, δράσεις που συγκράτησαν, αλλά και τελικά μείωσαν την ανεργία, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου την περίοδο 2014-2020 πραγματοποιήθηκαν έργα που είχαν ως αποτέλεσμα (ενδεικτικά):

˜ Την υποστήριξη άνω των 200.000 ανέργων όλων των ηλικιών

˜ Την υποστήριξη 15 χιλιάδων επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων

˜ Την ενίσχυση σχεδόν όλων των μαθητών των δημοσίων σχολείων της χώρας, άνω των 100.000 φοιτητών με υποτροφίες, όπως και την επιμόρφωση χιλιάδων εκπαιδευτικών

˜ Την υποστήριξη 493.000 αυτοαπασχολούμενων και ωφελουμένων μικρών/πολύ μικρών επιχειρήσεων σε δράσεις Covid (αποζημίωση ειδικού σκοπού)

˜ Την υποστήριξη πάνω από 300.000 ωφελούμενων σε προγράμματα εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής (βρεφονηπιακοί σταθμοί)

˜ Την πιλοτική χρηματοδότηση των Νταντάδων της γειτονιάς

˜ Τη δημιουργία των κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό (ευρωπαϊκό)

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr