Νέα κίνητρα από το ΥΠΕΘΟΟ για τους «Άγγελους Επενδυτές»

Εθνική, Attica και Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες με 3 συμφωνίες
4 Οκτωβρίου, 2024
Δέσμη βελτιώσεων για επιχορηγήσεις ενεργειακής αναβάθμισης
4 Οκτωβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Νέα κίνητρα από το ΥΠΕΘΟΟ για τους «Άγγελους Επενδυτές»

04/10/2024

Σήμα από τον ΣΕΒ για αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο

Διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων για τους επιχειρηματικούς «Άγγελους Επενδυτές» προωθεί το ΥΠΕΘΟΟ.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί παράλληλα εξορθολογισμό του φορολογικού καθεστώτος των αμοιβαίων κεφαλαίων και των επιχειρηματικών συμμετοχών, ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και περαιτέρω θωράκισής της για να καταστεί το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΘΟΟ, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς «Άγγελους Επενδυτές». Επιπρόσθετα, εξορθολογίζεται το φορολογικό καθεστώς αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Επίσης, από τις αρχές του 2025 ιδρύεται το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, για την ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμους κλάδους, όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική και γαλάζια οικονομία, οι υποδομές και τα δίκτυα, και η υψηλή τεχνολογία. Κλάδους που σήμερα δεν καλύπτονται επαρκώς από τους επενδυτές, αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το Ταμείο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία, με μειοψηφικές συμμετοχές και αναμένεται να εκκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προωθεί πλαίσιο φορολογικών κινήτρων στην Ε.Ε. για δαπάνες έρευνας προκειμένου να ενισχυθεί η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και να κατευθυνθούν περισσότερες επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ δημιουργεί και νέα χρηματοδοτικά κίνητρα, πέραν των φορολογικών, για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και μετασχηματισμούς με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου.

Αλλαγές στον αναπτυξιακό

Την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου και την ένταξη σε αυτόν μεγάλων επενδύσεων με φορολογικά κίνητρα ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος εν όψει της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης και ως μέτρο για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που εξακολουθεί να παρουσιάζει η χώρα έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, παρά τη σημαντική βελτίωση των τελευταίων πέντε ετών. «Χρειαζόμαστε πολλές και μεγάλες επενδύσεις. Δυστυχώς ο αναπτυξιακός νόμος έχει βάλει έναν “κόφτη” στις μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να υπάρξει μία αλλαγή επενδυτικής λογικής απ’ το Δημόσιο, όπως επίσης και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. Πρέπει να στοχεύσουμε σε επενδύσεις με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτές να τις βοηθήσουμε με φορολογικά κίνητρα και όχι με επιδοτήσεις ή “λεφτά στο χέρι”.

Χρειαζόμαστε γενναία φορολογικά κίνητρα» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως μία εξαγορά ελληνικής επιχείρησης από μία ξένη δεν προσθέτει αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αφαιρεί απ’ το ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο δημοσιονομικό μέτωπο, με αποτέλεσμα η χώρα να στέκεται διεθνώς. Παρ’ όλα αυτά, η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας δεν προήλθε μόνο από το δημοσιονομικό μέτωπο, αλλά και από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr