Μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στους οφειλέτες του Δημοσίου

ΑΑΔΕ: Ποιοι υποχρεούνται και ποιοι απαλλάσσονται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης – Οι νέες οδηγίες
5 Ιουνίου, 2024
Επιτόκια: Ερχεται το ψαλίδι από την ΕΚΤ – Πώς θα επηρεαστούν οι Έλληνες δανειολήπτες
6 Ιουνίου, 2024
Δείτε τα όλα

Μεγαλύτερη πίστωση χρόνου στους οφειλέτες του Δημοσίου

06/06/2024

Μετά το πέρας τριμήνου θα χάνονται ρυθμίσεις λόγω νέων χρεών

Νέο, πιο ευνοϊκό νομοθετικό καθεστώς για χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμα και μη ληξιπρόθεσμα χρέη τους μέσω ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής ισχύει από τις 19 Απριλίου.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ διατάξεις που ψηφίστηκαν μαζί με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (άρθρα 88-91 του ν. 5104/2024) προβλέπουν ότι απώλεια οποιασδήποτε ρύθμισης σε ισχύ (είτε πάγιας 24 ή 48 δόσεων, είτε 120 δόσεων του ν. 4321/2015, είτε 100 δόσεων του ν. 4611/2019, είτε 72 δόσεων του ν. 5036/2023, είτε 120 δόσεων άλλων νόμων) δεν επέρχεται πλέον άμεσα εάν ο οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή δεν τακτοποιήσει τυχόν νέα βεβαιωμένη οφειλή του. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, δίδεται πλέον στον οφειλέτη χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εξόφληση της νέας αυτής οφειλής του ή για τη ρύθμισή της σε δόσεις. Το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών ξεκινά να μετράει από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής της νέας οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν τακτοποιήσει με πάγιες ρυθμίσεις 24 ή 48 δόσεων ή με ρυθμίσεις 72 ή 100 δόσεων παλαιές οφειλές τους, εάν δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις του ΕΝΦΙΑ του 2024 ή του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 ή του ΦΠΑ μιας τρέχουσας φορολογικής περιόδου δεν χάνουν τις ρυθμίσεις για τα παλαιά χρέη τους, αλλά σε κάθε περίπτωση μη πληρωμής μίας δόσης εκ των τριών προαναφερθέντων φόρων έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της να προχωρήσουν σε ολοσχερή εξόφλησή της ή στην ένταξή της σε μια νέα πάγια ρύθμιση.

Παράδειγμα

Π.χ. φορολογούμενος που δεν πλήρωσε έως τις 30 Απριλίου 2024 την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024 κι έχει αφήσει απλήρωτη και τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024, που έληξε στις 31 Μαΐου 2024 δεν χάνει αυτή τη στιγμή τυχόν πάγιες ρυθμίσεις στις οποίες έχει εντάξει παλαιότερα χρέη του.

Για να αποτρέψει όμως την απώλεια των ρυθμίσεων αυτών θα πρέπει:

 ˜ να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει με νέα πάγια ρύθμιση την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024 έως και τις 31 Ιουλίου 2024 (εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της)

˜ να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει με νέα πάγια ρύθμιση τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024 έως και τις 31 Αυγούστου 2024 (εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της).

Αν δεν εξοφλήσει ή δεν τακτοποιήσει με νέα πάγια ρύθμιση την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ του 2024 μέχρι τις 31 Ιουλίου θα χάσει όλες τις πάγιες ρυθμίσεις για τα παλαιά χρέη του και ολόκληρα τα ποσά τους θα γίνουν άμεσα διεκδικήσιμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.

Αν πάλι εξοφλήσει ή τακτοποιήσει την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τις 31 Ιουλίου, αλλά δεν κάνει το ίδιο με τη 2η δόση του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Αυγούστου, τότε και πάλι θα χάσει όλες τις πάγιες ρυθμίσεις για τα παλαιά χρέη με τις ίδιες δυσμενείς συνέπειες.

Φορολογική δήλωση

Μια άλλη σημαντική αλλαγή επί το ευνοϊκότερο που επέφερε στο καθεστώς απώλειας ρυθμίσεων το άρθρο 88 του ν. 5104/2024 είναι ότι ακόμη κι αν φορολογούμενος που έχει τακτοποιήσει οφειλές του με πάγιες ρυθμίσεις 24 ή 48 δόσεων ή με ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων των νόμων 4321/2015 και 4611/2019 δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες είναι υπόχρεος (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) δεν χάνει πλέον τις ρυθμίσεις του αυτές. Έχει περιθώριο τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής κάθε δήλωσης να την υποβάλει εκπρόθεσμα και να γλιτώσει από τον κίνδυνο απώλειας των ρυθμίσεών του.

Η ευνοϊκή αυτή επιμέρους διάταξη ισχύει αναδρομικά και για μη υποβληθείσες δηλώσεις με προθεσμίες που έληξαν μέχρι και τις 19 Απριλίου 2024. Δηλαδή, όσοι οφειλέτες δεν υπέβαλαν δηλώσεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών εντός των προθεσμιών που έληγαν μέχρι 19 Απριλίου 2024 έχουν χρονικό περιθώριο τριών μηνών, μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024, να υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις αυτές για να αποφύγουν τον κίνδυνο απώλειας των ρυθμίσεών τους.

«Αμαρτήματα» που επιφέρουν απώλεια πάγιων ρυθμίσεων

ΟΣΟΝ αφορά τις πάγιες ρυθμίσεις, στις οποίες μπορούν να εντάσσονται σήμερα οι φορολογούμενοι για οποιαδήποτε οφειλή τους, η ισχύουσα νομοθεσία -μετά τις αλλαγές που επέφερε το άρθρο 88 του ν. 5104/2024- προβλέπει τα εξής για τις περιπτώσεις στις οποίες επέρχεται απώλειά τους: «Η ρύθμιση απόλλυται με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, τηρουμένων και των διατάξεων περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του άρθρου 9 του ν. 3943/2011 (Α’ 66), εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς,

β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός,

γ) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή τους, εντός τριών (3) μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι τη 19η Απριλίου 2024, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία αυτή,

δ) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης του παρόντος, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους,

ε) έχει υποβάλει ελλιπή ή αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr