Κούρεμα 1,6 δισ. ευρώ στις καταθέσεις χωρίς τον 5ο πόλο

Νέες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων
25 Ιουλίου, 2024
«Τρέχει» το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με… 630 εκατ.
26 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Κούρεμα 1,6 δισ. ευρώ στις καταθέσεις χωρίς τον 5ο πόλο

26/07/24

Συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια

To ορατό ενδεχόμενο της αντιμετώπισης ενός κουρέματος μη εγγυημένων καταθέσεων ύψους 1,6 δισ. ευρώ αν δεν δημιουργηθεί ο 5ος τραπεζικός πόλος επισήμανε χθες, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ανέφερε πως πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία, αφού η Attica Bank ήταν πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για το τραπεζικό σύστημα εδώ και 12 χρόνια. «Ερχόμαστε να την αντιμετωπίσουμε τώρα, γιατί τα πράγματα θα γίνονταν εξαιρετικά προβληματικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα ήμασταν αντιμέτωποι με την απώλεια μη εγγυημένων καταθέσεων 1,6 δισ. ευρώ (909 εκατ. ευρώ μη εγγυημένες καταθέσεις για Attica Bank και 726 εκατ. ευρώ για την Παγκρήτια) αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία για τη δημιουργία του 5ου πόλου», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. «Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχανε την περιουσία του στην Attica Bank», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ενίσχυση του ανταγωνισμού

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην ομιλία του εξήγησε με ποιον τρόπο η κυβέρνηση ενισχύει τον τραπεζικό ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αυτήν την ώρα καλύτερη συμφωνία, ούτε για την ίδια την Attica Bank ούτε για την οικονομία.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Εγώ όφειλα να απαντήσω σε δύο ερωτήματα: Πρώτον, τι θα συνέβαινε αν, υιοθετώντας τις απόψεις ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, απέρριπτα αυτή τη συμφωνία που έγινε μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Και δεύτερον, αν αυτή η συμφωνία είναι επωφελής ή υπήρχε κάποιος άλλος επενδυτής που θα έβαζε περισσότερα χρήματα».

Για το πρώτο ερώτημα, ο υπουργός ανέγνωσε στην Επιτροπή εκτενή αποσπάσματα από τη σχετική επιστολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, προς τον ίδιο. Στην επιστολή επισημαίνεται η ευάλωτη οικονομική κατάσταση των δύο τραπεζών, Attica Bank και Παγκρήτιας, καθώς και ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα οδηγούσε νομοτελειακά στην κατάρρευσή τους, καθώς και του τραπεζικού συστήματος. Ως προς το δεύτερο ερώτημα, αν υπήρχε άλλος επενδυτής που θα έδινε περισσότερα, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Δεν υπήρχε», αναφερόμενος στην έρευνα που έκανε για το ΤΧΣ η JP Morgan, μετά από αίτημα του ιδίου στο Ταμείο.

Τα οφέλη

Σε σχέση δε με τα οφέλη από την υλοποίηση της συμφωνίας συγχώνευσης των δύο τραπεζών, τόνισε την εξουδετέρωση της απειλής για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος καταθετών και δανειοληπτών με τη δημιουργία πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας με ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια που περιορίζονται σε επίπεδο αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, την προστασία της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Attica Bank, που θα είχε μηδενική αξία σε περίπτωση μη επίτευξης της συμφωνίας.

Η αντιπολίτευση

Επιφυλάξεις για τη συμφωνία συγχώνευσης της Attica Bankμε την Παγκρήτια Τράπεζα εξέφρασαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει μάλιστα ότι δεν θα την υπερψηφίσει στην Ολομέλεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του εισηγητή του Γιώργου Καραμέρου, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα υπερψηφίσει. «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια συμφωνία χωρίς εγγύηση ρευστότητας για τις αποκλεισμένες επιχειρήσεις, χωρίς διαβεβαιώσεις ανταγωνιστικότητας τραπεζικής υπηρεσίας, χωρίς κάποια προοπτική για μείωση του κόστους των προμηθειών ή το κλείσιμο της ψαλίδας των επιτοκίων καταθέσεων χορηγήσεων» ανέφερε. Κατήγγειλε δε ότι «η συγκεκριμένη συγχώνευση έχει περιορισμένη ισχύ ως προς τη βιωσιμότητα των τραπεζικών επιχειρήσεων». «Ο τρόπος με τον οποίο κάνετε το reimplementation ρισκάρει και τα χρήματα της Thrivest και δεν αποκλείεται να ψαχνόμαστε πάλι σε λίγα χρόνια για ανακεφαλαιοποίηση με δημόσιο χρήμα» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ

Σειρά ερωτημάτων για τη συμφωνία έθεσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος και τόνισε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για τη στάση που θα τηρήσει στην Ολομέλεια. «Σας τιμάει ότι πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας ακόμα βάζετε τον μπαμπούλα της ασφάλειας των καταθέσεων, για να ξελασπώσει λάθη; Πότε μάθατε για πρώτη φορά ότι κινδυνεύουν οι καταθέσεις των καταθετών στις δύο τράπεζες και τι κάνατε γι’ αυτό;» ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών. «Ψάξατε ποτέ ποιος πήρε δάνειο από την Attica Bank, γιατί και πώς κοκκίνισαν; Και αν ναι, τι συμπεράσματα βγάλατε για τον τρόπο που λειτουργούσε η τράπεζα;» διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος.

Το ΚΚΕ

Σε πιο υψηλούς τόνους η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής τη συμφωνία. «Οι θέσεις μας είναι, ότι όταν πρόκειται να διασωθούν οι τράπεζες, χάνει πάντα ο λαός. Η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια όπως ακούστηκε, σημαίνει κυνήγι κέρδους για τους μετόχους, όποιο και αν είναι το τίμημα για τους πολλούς, και είναι υποκριτικό, πραγματικά, να λέτε ότι διαφυλάσσετε τα συμφέροντα των καταθετών και των φορολογουμένων» είπε.

Σήμερα η συζήτηση θα συνεχιστεί, με τους φορείς που συμμετέχουν στη συμφωνία, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ να παίρνουν θέση.

ΠΗΓΗ: naftemporiki