Κοντά στο 90% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

Κτηματολόγιο: Ψηφιακά μέσω του gov.gr η υποβολή συμβολαίων
27 Ιουλίου, 2023
5 δέσμες δράσεων του ΕΣΠΑ για πολίτες και επιχειρήσεις.
27 Ιουλίου, 2023
Δείτε τα όλα

Κοντά στο 90% η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020

Στους πρωταγωνιστές η χώρα μας λίγο πριν την εκπνοή του προγράμματος.

27/07/2023

Στο 90% πλησιάζει η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 λίγους μήνες πριν από την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου, με το ΥΠΕΘΟΟ να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή απώλεια κοινοτικών πόρων.

Ειδικότερα, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 ανέρχεται στο 87,31%(δαπάνες ενωσιακής στήριξης), κάτι που σημαίνει ότι απομένουν προς απορρόφηση λιγότερα από 2,5 δις ευρώ κοινοτικών πόρων, καθώς έχουν εισρεύσει στη χώρα μας 16,6 δις ευρώ από τα συνολικά 19 δις που αντιστοιχούν στην κοινοτική στήριξη. Η επίδοση αυτή, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση, έχει δημιουργήσει «χώρο» για την ευρεία ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Ήδη αυτή τη στιγμήστο πλάισιο του νέου ΕΣΠΑ «τρέχουν» προγράμματα επιχορηγήσεων και χρηματοδοτικών εργαλείων ύψους άνω του 2,5 δις ευρώ, που στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 Ενδεικτικά είναι τα προγράμματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» και «Πράσινος Μετασχηματισμός» συνολικού ύψους 1 δις ευρώ, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και των συνεργαζόμενων με αυτήν εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών, τα οποία προσφέρουν δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού και μάλιστα με επιδότηση επιτοκίου.

Νέα προγράμματα

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο πλέον πρόσφατα μεταβιβάστηκε η διαχείρηση του ΕΣΠΑ, μας προετοιμάζει για ένα «μπαράζ» νέων προγραμμάτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, που θα διευρύνουν παραιτέρω την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως προαναφέρθηκε, η απορρόφηση ανέρχεται συνολικά στο 87,31%. Ωστόσο, ανά κατηγορία προγραμμάτων, η απορρόφηση στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) ανέρχεται στο 93,21%, και στα Τομεακά στο 86,01%. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός των Τομεακών Προγραμμάτων είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των ΠΕΠ.

Στην κατηγορία των Τομεακών Προγραμμάτων, ειδική μνεία αξίζει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το οποίο έχει απορροφήσει το 92,62% των πόρων της ενωσιακής στήριξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα ήταν αυτό που «Κλήθηκε» μετά τη διάρκεια της πανδημίας να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δραστηριότητες των οποίων στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της Covid-19 τέθηκαν σε αναστολή.

Από το ίδιο επίσης Πρόγραμμα δημιουργήθηκαν και τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας,τα οποία διοχεύτεσαν ρευστότητα στην αγορά ύψους άνω των 5 δις ευρώ.

Για το ΕΠΑνΕΚ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα 6,85 δις ευρώ των κοινοτικών πόρων έχουν απορροφηθεί τα 6,35 δις ευρώ.

Στο 89,82%, ανέρχεται η απορρόφηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού. Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται τα επιχειρησιακά προγράμματα: Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα με 78,39% και Υποδομές Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης με 73,31% ενώ μόλις στο 70,06% ανέρχεται το πρόγραμμα Αλλιεία και θάλασσα.

 

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ