Φορολογικές δηλώσεις: Και η σύζυγος θα μπορεί να υποβάλει την κοινή δήλωση

Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες
15 Νοεμβρίου, 2024
Ενισχύσεις 150 εκατ. σε αγροτικό τομέα και αλιεία που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο
15 Νοεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Φορολογικές δηλώσεις: Και η σύζυγος θα μπορεί να υποβάλει την κοινή δήλωση

15/11/2024

Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο στις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο

Αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις φέρνει διάταξη που ενσωματώθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για πρώτη φορά θεσπίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Φορολογικές δηλώσεις: Κίνητρα αλλά και κυρώσεις σε συνεπείς και «ξεχασιάρηδες»

Το φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει διάταξη με την οποία έρχονται ανατροπές σε όσα ίσχυαν στον τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τους έγγαμους συζύγους.

Το άρθρο 81 του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει ότι ««4.α) Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρχής γενομένης από το
φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Υπόχρεος για την υποβολή της κοινής δήλωσης είναι ο ένας εκ των δύο συζύγων και για τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν στα εισοδήματα εκάστου συζύγου βεβαιώνεται χωριστά και η ευθύνη της καταβολής βαρύνει κάθε σύζυγο.».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί και η σύζυγός να υποβάλλει την κοινή δήλωση και για λογαριασμό του συζύγους της.

Οι αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις

Ειδικότερα:

1. Η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίγει στις 15 Μαρτίου και θα πέφτει στις 15 Ιουλίου κάθε έτους για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

2. Ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται κάθε χρόνο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 31 Ιουλίου κάθε έτους.

3. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου προβλέπονται κλιμακωτές εκπτώσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Όσο νωρίτερα υποβάλλεται η δήλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η έκπτωση και συγκεκριμένα:

– 4% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 30 Απριλίου

– 3% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουνίου

– 2% για όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 15 Ιουλίου

4. Θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ). Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Πρόστιμο

Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα.

Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Ιδιωτικοί φορείς

Μεγαλύτερα πρόστιμα προβλέπονται και για τους ιδιωτικούς φορείς που υποβάλλουν ετήσια αρχεία στην ΑΑΔΕ, τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι είτε είναι εκπρόθεσμα είτε περιλαμβάνουν εσφαλμένα στοιχεία.

Μεταξύ αυτών, τράπεζες και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

ΠΗΓΗ: ot.gr