Fast track χρηματοδοτικές ευκαιρίες 1,2 δισ.

Σχέδιο προσαρμογής Μ.Μ.Ε. για ανάπτυξη δεξιοτήτων – πράσινη διαχείριση – ψηφιακός εκσυγχρονισμός – διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας
18 Οκτωβρίου, 2024
ΤτΕ: Σταθερό το απόθεμα ασφαλείας για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες
18 Οκτωβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Fast track χρηματοδοτικές ευκαιρίες 1,2 δισ.

18/10/2024

Πιστοποίηση του «Ερευνώ – Καινοτομώ» στο Plug In scheme του EIC Accelerator

Επιπλέον επιλογές για να λάβουν χρηματοδότηση και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC), ώστε να διαθέσουν τα νέα προϊόντα – υπηρεσίες ή και τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ 2021 – 2027».

Η δυνατότητα αυτή επιτυγχάνεται, καθώς η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΚ) κατάφερε η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» να λάβει πιστοποίηση στο Plug In scheme του EIC Accelerator.

Ειδικότερα, μετά από αξιολόγηση από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, η δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» και συγκεκριμένα η Παρέμβαση Ι για μεμονωμένες επιχειρήσεις και η Παρέμβαση ΙΙΙ έλαβαν πιστοποίηση για τη fast track διαδικασία «Plug-In». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «Ερευνώ – Καινοτομώ» είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας που κατάφερε να εξασφαλίσει αυτή την πιστοποίηση και αξίζει να αναφερθεί πως αυτό είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας της ΕΥΔΕ Έρευνας και Καινοτομίας και συνολικά της Ελλάδας, για την προώθηση εξαιρετικά καινοτόμων έργων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο εξής, στο πλαίσιο του συστήματος fast track, οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα είτε να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον EIC Accelerator, είτε μέσα από τη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ» να περάσουν το πρώτο στάδιο της αξιολόγησής τους. Η ΕΥΔΕ ΕΚ θα διενεργεί το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης του προγράμματος και θα αποφασίζει εάν το έργο προτείνεται για υποστήριξη στο πλαίσιο του EIC Accelerator, ώστε να προκριθεί απευθείας στο δεύτερο στάδιο αξιολόγησης του EIC Accelerator.Η διαδικασία αυτή έχει ιδιαίτερο όφελος για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καθώς όχι μόνο απλοποιούνται οι διαδικασίες αλλά και επιταχύνεται η αξιολόγησή τους.

Ελληνικές ΜμΕ

Σκοπός αυτής της ουσιαστικής προσπάθειας είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο EIC Accelerator και να διασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότησή τους, ώστε τελικά να αναδειχτούν τα καινοτόμα έργα τους.

Σημειώνεται ότι το EIC Accelerator είναι πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του «Ορίζοντας Ευρώπη» και ανοίγει χρηματοδοτικές ευκαιρίες άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ για deep tech εταιρείες. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τις εταιρείες να διαθέσουν στην αγορά νέα προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα.

Έως 27 Νοεμβρίου

Σε ό,τι αφορά την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, ανοικτή παραμένει έως και τις 27 Νοεμβρίου 2024 η διαδικασία για την «Παρέμβαση III: Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων» και «Παρέμβαση IV: Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις».

Δυνητικοί δικαιούχοι στην Παρέμβαση ΙΙΙ είναι υφιστάμενες μεμονωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση. Αντίστοιχα, στην «Παρέμβαση IV Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις» δυνητικοί δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για έργα έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη» (Horizon Europe) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έλαβαν χρηματοδότηση λόγω εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) προχώρησε στη δημοσίευση της προκήρυξης της κοινής δράσης χρηματοδότησης από το «National Endowment for the Humanities» (NEH) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και το ΕΛΙΔΕΚ με τίτλο «Ερευνητικά Προγράμματα Συνεργασίας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ‘‘Ελλάδα – Αμερική’’».

Η προκήρυξη στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Ανθρωπιστικών Κοινωνικών Επιστημών μεταξύ Αμερικανών/ ίδων και Ελλήνων/ίδων Ερευνητών/τριών μέσω της υλοποίησης συνεργατικών ερευνητικών έργων, στο πλαίσιο των οποίων οι Έλληνες/ίδες ερευνητές/τριες θα χρηματοδoτηθούν από το ΕΛΙΔΕΚ και οι Αμερικανοί/ίδες από το ΝΕΗ.

 ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr