Έρχονται κονδύλια για επιστήμονες και ΜμΕ

Δέσμη βελτιώσεων για επιχορηγήσεις ενεργειακής αναβάθμισης
4 Οκτωβρίου, 2024
Βραχυχρόνια Μίσθωση
7 Οκτωβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

Έρχονται κονδύλια για επιστήμονες και ΜμΕ

07/10/2024

Δράσεις 40+30 εκατ. για επιχειρηματικότητα σε σύγχρονους τομείς και διπλό μετασχηματισμό μικρομεσαίων

Οι πόροι προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το σχετικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, καθώς πρώτα θα πρέπει να έχει ληφθεί η έγκριση των κοινοτικών αρχών.

Ήδη ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ Γιώργος Ζερβός έχει ζητήσει σχετική εμπειρογνωμοσύνη, η οποία θα αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της χρηματοδοτικής παρέμβασης.

Μέσα από την υπό σχεδιασμό δράση, προβλέπεται η παροχή κινήτρων για χρηματοδοτική και επιχειρηματική στήριξη κυρίως σε εξειδικευμένους, καταρτισμένους υφιστάμενους ή και νέους επιχειρηματίες με επιχειρηματική ικανότητα και νοοτροπία για ανάπτυξη επιχειρηματικότητας σε βιώσιμους και σύγχρονους τομείς, όπως για παράδειγμα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά, Τουρισμός κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις απασχόλησης, καθώς σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η ενδυνάμωση της αυτοαπασχόλησης και η ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που συνεισφέρουν επίσης στην αύξηση της απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση μπορεί να περιλαμβάνει τόσο χρηματοδοτικές λύσεις στήριξης δαπανών των επιχειρήσεων όσο και υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης (π.χ. εκπαίδευση, mentoring, coaching, συμβουλευτική, λογιστική και νομική υποστήριξη, δημιουργία δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας μέσω κατάρτισης και καθοδήγησης, ενίσχυση των επιχειρηματικών δικτύων) κατάλληλα προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ετερογένεια της ομάδας-στόχου των αυτοαπασχολούμενων.

Σκοπός της εμπειρογνωμοσύνης είναι ο πλήρης και αναλυτικός σχεδιασμός μιας δράσης που θα υποστηρίξει υφιστάμενους και νέους επαγγελματίες, προκειμένου να υλοποιήσουν ένα επιχειρηματικό εγχείρημα στους τομείς που προαναφέρθηκαν και που θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν ακαδημαϊκές γνώσεις και ικανότητες, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό και τη μείωση της ετεροαπασχόλησης των πτυχιούχων.

Ειδικότερα, αυτή (η εμπειρογνωμοσύνη) θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα:

*** Συνοπτική αποτίμηση της εμπειρίας από ανάλογες δράσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και Εθνικών Προγραμμάτων

*** Την προτεινόμενη ομάδα-στόχο λαμβάνοντας υπόψη τη στόχευση του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» και κριτήρια διαχωρισμού μεταξύ προγραμμάτων

*** Επιλέξιμες ενέργειες επιχειρηματικών σχεδίων

*** Κριτήρια επιλογής των ωφελούμενων

*** Αναλυτικό προϋπολογισμό

*** Διερεύνηση της καταλληλότητας υφιστάμενης επιλογής απλοποιημένου κόστους και ενδεχόμενη προσαρμογή του

*** Εx ante εκτίμηση ελκυστικότητας της δράσης, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικές άλλες πρωτοβουλίες συγχρηματοδοτούμενες ή καθαρά με εθνικά κονδύλια.

Σχέδια προσαρμογής ΜμΕ

Ενόσω το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχεδιάζει το πρόγραμμα για την ενίσχυση των αυτοαπασχολουμένων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένουν την προκήρυξη της δράσης «Σχέδια προσαρμογής για ΜμΕ», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε καθεστώς προδημοσίευσης.

Το πρόγραμμα αφορά την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυναμικότητας 20-50 απασχολουμένων (Eτήσιες Mονάδες Eργασίας – EME) για την ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίων προσαρμογής τους σε απαιτήσεις σύγχρονης οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων του προσωπικού τους, με έμφαση σε θέματα επιλογών «πράσινης» διαχείρισης, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, εξωστρέφειας και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). Η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, καθώς και οι λοιποί όροι υλοποίησης θα περιγραφούν στην αναλυτική πρόσκληση της δράσης.

Με την αίτηση χρηματοδότησης θα επιλέγονται (από λίστα προεπιλογής) τα αναγκαία στοιχεία, όπως ενδεικτικά:

*** Οι ενέργειες που θα περιλαμβάνει το σχέδιο

*** Οι θεματικές περιοχές κατάρτισης

*** Το πλήθος των συμμετεχόντων ανά ενέργεια

*** Η μέση διάρκεια κατάρτισης

*** Το πλήθος των πιστοποιητικών

Στις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες του προγράμματος περιλαμβάνονται οι παρακάτω:

1. Λήψη υπηρεσιών συμβούλου (διάγνωση αναγκών, συμβουλευτικές υπηρεσίες)

2. Δαπάνες επιμόρφωσης για ανάπτυξη «soft» δεξιοτήτων των εργαζομένων

3. Δαπάνες κατάρτισης (με απλοποιημένο κόστος – εφαρμογή μοναδιαίου κόστους)

4. Δαπάνες Πιστοποίησης μαθησιακών αποτελεσμάτων (αναγνωρισμένα πιστοποιητικά)

5. Μισθολογικό κόστος νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων (1 ΕΜΕ).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr