Ενίσχυση κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Οδηγός ερωτήσεων – απαντήσεων για έκδοση φορολογικής ενημερότητας
22 Ιουλίου, 2024
Επί τάπητος η χρηματοδότηση έργων κοινωνικής και οικονομικά προσιτής στέγασης
25 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Ενίσχυση κινήτρων για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

24/07/24

Ευνοϊκότερη φορολογία και χρηματοδότηση προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟΟ

Ισχυρότερα φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και οντοτήτων προβλέπει το νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Ιουλίου.

ΚΎΡΙΟΙ σκοποί του νομοσχεδίου είναι η προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό για τη συμμετοχή τους σε ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η απορρόφηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από μεγάλες εταιρείες.

Επίσης, στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και ρυθμίσεις που θα προβλέπουν αυξημένες επιχορηγήσεις από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για συγχωνεύσεις και επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.

Την προώθηση του εν λόγω νομοσχεδίου την έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετούς μήνες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μετεξέλιξη της οικονομίας καθώς οδηγούν στη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων, που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο και προσφέρουν παράλληλα περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός, οι εν λόγω μετασχηματισμοί μπορούν να συνδεθούν με την προσέλκυση επενδύσεων που συνεπάγονται εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και συχνά εισροή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

Πλαίσιο παρεμβάσεων

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει με το νέο νομοσχέδιο σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνουν τα εξής:

α) Φορολογικά κίνητρα για εταιρικούς μετασχηματισμούς

1. Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου κινήτρων και στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

2. Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατώνμελών. Μεταξύ άλλων, θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

3. Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

4. Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Είναι πιθανό να επεκταθεί το χρονικό όριο των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα «πακέτο» ρυθμίσεων που αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022 και προέβλεπε τη χορήγηση ισχυρών φοροκινήτρων σε επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας να συγχωνευτούν, ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν.

Ανάλογο πλαίσιο φοροκινήτρων προσφερόταν και για τις συνεργασίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κ.ά., όπως επίσης και για τις περιπτώσεις εξαγορών επιχειρήσεων. Ο νόμος 4935/2022 προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

β) Πρόσθετα χρηματοδοτικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και καινοτομία από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα εφαρμοστούν έως το φθινόπωρο. Προβλέπεται συγκεκριμένα περαιτέρω επιχορήγηση για επενδύσεις από επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης, ώστε να έχουν οι εταιρείες αυτές επιπλέον μέσα για μεγέθυνση και καινοτομία.

Ξεκάθαρο «τοπίο»

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σήμερα υπάρχει ένα διάσπαρτο και αποσπασματικό πλαίσιο που ξεκινάει από το 1972 και απλώνεται σε νόμους διαφορετικών δεκαετιών, γεγονός που δεν συμβάλλει σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Ένας από τους στόχους των νέων παρεμβάσεων θα είναι να διαμορφωθεί και ένα ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελεί το κεντρικό σημείο αναφοράς για επιχειρήσεις και επενδυτές που θέλουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

Επιπλέον, στο υπουργείο εκτιμούν ότι η επιβολή του επαχθούς καθεστώτος των τεκμηρίων φορολόγησης για τις ατομικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την πλήρη απαλλαγή των εταιρειών από το καθεστώς αυτό και με την εφαρμογή των νέων φορολογικών κινήτρων για συγχωνεύσεις και άλλους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα εξωθήσει μεγάλο αριθμό ατομικών επιχειρήσεων σε συγχωνεύσεις μεταξύ τους για να μετασχηματιστούν σε μεγαλύτερα σχήματα που θα έχουν τη μορφή εταιρειών, ώστε να γλιτώσουν οριστικά από τα τεκμήρια ή, εναλλακτικά, θα συμβάλει στην απορρόφηση πλήθους ατομικών επιχειρήσεων από μεγάλες εταιρείες, ώστε τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν τις ατομικές επιχειρήσεις να γλιτώσουν κι αυτά από τα επαχθή τεκμήρια φορολόγησης. Έτσι, θα επιτευχθεί και ο στόχος για μείωση της αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα, που είχε έμμεσα αποκαλυφθεί από την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη και φαίνεται ότι έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι αποτελεί και κρυφή επιθυμία της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr