Ενισχύσεις για επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία, Αρκαδία

Ποινές κάθειρξης έως 20 έτη για αδικήματα φοροδιαφυγής
8 Μαρτίου, 2024
ΒΕΑ: Οδηγίες για τη χρηματοδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027
13 Μαρτίου, 2024
Δείτε τα όλα

Ενισχύσεις για επενδύσεις σε Δυτική Μακεδονία, Αρκαδία

11/3/24

Από 15/3 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση»

Την ερχόμενη Παρασκευή (15/3) ανοίγει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον νομό Αρκαδίας.

Η ΔΡΆΣΗ για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων νέων και υπό σύσταση ΜμΕ, τα οποία θα υλοποιηθούν στις ηπειρωτικές περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον νομό Αρκαδίας, εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων μπορεί να κυμαίνεται από 500 χιλ. ευρώ έως και 12 εκατ. ευρώ, με το ύψος της επιδότησης να ανέρχεται έως και το 75% (καθορίζεται από τις επιλέξιμες δαπάνες και το μέγεθος της επιχείρησης). Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες ΜμΕ για την υπαγωγή τους στη δράση θα υποβάλλονται από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Μαΐου 2024. Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων από επιχειρήσεις που θα υλοποιηθούν στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και να υποστηριχθεί η μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και μια ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Όροι και προϋποθέσεις

 Η δράση απευθύνεται σε νέες και υπό σύσταση ΜμΕ, σύμφωνα με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Ως νέες νοούνται οι επιχειρήσεις που κατά την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας πρόσκλησης δεν έχουν κλείσει πλήρη διαχειριστική χρήση, δηλαδή έχουν ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με τον ορισμό των ΜμΕ, διευκρινίζεται ότι:

  • Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
  • Ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
  • Ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζόμενους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

Όταν κατά την ημερομηνία κλεισίματος των λογαριασμών και σε ετήσια βάση μια επιχείρηση βρίσκεται πάνω ή κάτω από τα όρια τα σχετικά με τον αριθμό απασχολούμενων ή τα χρηματοοικονομικά όρια που αναφέρονται ανωτέρω (για τον ορισμό της μικρής, πολύ μικρής επιχείρησης), αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την απώλεια της ιδιότητας της μεσαίας, μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης μόνον εάν το φαινόμενο επαναληφθεί επί δύο διαδοχικά οικονομικά έτη.

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά, αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app. opske.gr?/) κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΟΠΣΚΕ εντύπου υποβολής αίτησης χρηματοδότησης και συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που προβλέπονται.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr