ΕΝΦΙΑ: Ποιες κατοικίες δικαιούνται έκπτωση 10%, τι γίνεται με τα ενυπόθηκα ακίνητα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους καταθέτες
13 Ιουλίου, 2023
Έρχονται αλλαγές σε κόκκινα δάνεια, «Ηρακλή III», servicers και εξωδικαστικό
13 Ιουλίου, 2023
Δείτε τα όλα

ΕΝΦΙΑ: Ποιες κατοικίες δικαιούνται έκπτωση 10%, τι γίνεται με τα ενυπόθηκα ακίνητα

Πάνω από ένα εκατομμύρια ακίνητα δεν θα μπορέσουν να ασφαλιστούν και να πάρουν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ λόγω ασυμβατότητας στις προδιαγραφές. Διακόσιες χιλιάδες ακίνητα είναι παράνομα και βρίσκονται πάνω στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ το 16% των ενυπόθηκων ακινήτων είναι λάθος ασφαλισμένα από τις τράπεζες.

13/07/2023

Δύσκολα υλοποιούνται οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την σύνδεση του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση. Η έκπτωση 10% θα γίνει νόμος του κράτους ωστόσο ελάχιστες κατοικίες, σύμφωνα με το πολεοδομικό και χωροταξικό σχέδιο, θα δικαιούνται να ασφαλιστούν και να λάβουν την έκπτωση μείωσης φόρου ακίνητης περιουσίας για το έτος 2024.

Οι κατοικίες δε που έχουν ανεγερθεί πριν το 1960, και είναι πολλές στην Ελλάδα και την Αθήνα, βρίσκονται στην χειρότερη θέση, καθώς θα χρειαστεί να γίνουν στατικές μελέτες που κοστίζουν για να πάρουν το πιστοποιητικό και να ασφαλιστούν. Θα χρειαστεί να δαπανήσουν χρήμα και χρόνο χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πάρουν τα έγγραφα πιστοποίησης.

Με μία πρώτη ματιά

Σύμφωνα με την ΠΟΑΔ με την τελευταία απογραφή του κράτους και τα επίσημα αποτελέσματα της ΕΛ.ΣΤΑΤ επί συνόλου 4.200.000 κατοικιών περίπου, πάνω από 1.000.000 κτίρια σε όλη την επικράτεια δεν θα μπορέσουν να ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού βάσει του ΕΑΚ 2000 και των αναθεωρήσεών του. Σε περίπτωση που το οίκημα έχει οικοδομηθεί πριν το 1960 οι ιδιοκτήτες του οικήματος θα πρέπει να προχωρήσουν μέσω πολιτικού μηχανικού στη σύνταξη έκθεσης τρωτότητας όπου μελετάται η στατικότητα του κτιρίου και η αντοχή των υλικών κατασκευής.

Σημαντικότατο ρόλο επίσης διαδραματίζει αν το προς ασφάλιση οίκημα είχε υποστεί ζημίες από προηγούμενη εκδήλωση σεισμού, έως ποια έκταση και αν αυτές έχουν αποκατασταθεί πλήρως.

Δεν ασφαλίζονται τα σπίτια σε δασικές περιοχές και στις αιγιαλίτιδες ζώνες

Άλλα περίπου 200.000 ακίνητα δεν θα ασφαλιστούν λόγω οικοδόμησης τους σε ρέματα, δασικές περιοχές, αλλά και αιγιαλίτιδες ζώνες και ένα 16% περίπου των ενυπόθηκων ακινήτων που είναι υποασφαλισμένα σε τραπεζικά ιδρύματα χωρίς καμιά ενημέρωση.

Η νομοθεσία που αναμένεται τους επόμενους μήνες για την ασφάλιση των ακινήτων κατά του κινδύνου έλευσης φυσικών φαινομένων και έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ 10% μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στην πληροφόρηση του μέσου Έλληνα καταναλωτή περί της ασφάλισης της κατοικίας του, αλλά απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αναφέρει η ΠΟΑΔ. Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν είναι η τοποθεσία του κινδύνου, η νόμιμη δόμηση του κτηρίου ακόμη και για κτήρια που δεν θα ασφαλιστούν για τον κίνδυνο του σεισμού αλλά και η κατασκευή του ακινήτου.

Το epixeiro.gr σε προγενέστερα δημοσιεύματα του έχει αναφερθεί στις δυσκολίες της σύνδεσης του ΕΝΦΙΑ με την ασφάλιση και στις δυσκολίες μίας τέτοιας συνεργασίας μεταξύ ασφαλιστικών και υπουργείου, ώστε να εκπονηθεί ένα βασικό πακέτο καλύψεων κοινό για όλες τις κατοικίες, το πώς θα διατηρηθεί η ασφάλιση των κτιρίων αλλά και πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις.

ΠΗΓΗ: EPIXEIRO.GR