Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κατασχέσεων 592.688 οφειλέτες της εφορίας

«Προσυμπληρωμένη» παγίδα τεκμηρίων
22 Ιουλίου, 2024
Οδηγός ερωτήσεων – απαντήσεων για έκδοση φορολογικής ενημερότητας
22 Ιουλίου, 2024
Δείτε τα όλα

Εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κατασχέσεων 592.688 οφειλέτες της εφορίας

22/07/24

Ποιοι απειλούνται λόγω αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων χρεών στην εφορία

Αντιμέτωποι με μέτρα που προβλέπουν κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία κινδυνεύουν να βρεθούν 592.688 φορολογούμενοι με αρρύθμιστα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση.

ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ αυτούς, όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα από 500 ευρώ κινδυνεύουν με κατασχέσεις ακόμη και σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. Ωστόσο, οι οφειλέτες της Φορολογικής Διοίκησης που βρίσκονται πιο κοντά στον κίνδυνο της απώλειας των περιουσιών τους είναι όσοι χρωστούν ποσά μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απειλούνται και με διαπόμπευση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εάν δεν συμμορφωθούν άμεσα με την υποχρέωσή τους είτε να εξοφλήσουν ολοσχερώς είτε να ρυθμίσουν σε δόσεις τα χρέη τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, από το σύνολο των 4.645.591 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, 2.112.703 είναι αυτοί εναντίον των οποίων είναι δυνατή η επιβολή κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία, καθώς δεν έχουν μεριμνήσει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις την αποπληρωμή των χρεών τους. Ήδη, μάλιστα, σε 1.520.015 από αυτούς έχουν επιβληθεί τέτοια μέτρα, ενώ στους υπόλοιπους 592.688 τα μέτρα αυτά θα ληφθούν εντός των προσεχών 2-3 ετών, εκτός εάν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Επιταχύνεται ο ρυθμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα οι ΔΟΥ και οι λοιπές φοροεισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ επιβάλλουν κάθε μήνα κατασχέσεις σε περισσότερους από 7.000 οφειλέτες του Δημοσίου, εναντίον των οποίων δύνανται να ληφθούν τέτοια μέτρα. Οι ρυθμοί, όμως, των κατασχέσεων επιταχύνονται κάθε χρόνο. Tο 2022 οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 80.272 έναντι 39.010 το 2021, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2021, ενώ το 2023 -που ήταν εκλογική χρονιά- παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τις επιβληθείσες το 2022 (ανήλθαν σε 78.353). Εκτιμάται δε ότι, εάν η οικονομία δεν αντιμετωπίσει κάποια νέα κρίση, θα αυξηθούν περαιτέρω το 2024 και τα επόμενα έτη, φθάνοντας τα επίπεδα των 10.000 – 20.000 τον μήνα, στα οποία βρίσκονταν μέχρι και πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Με τους νέους αυξημένους ρυθμούς επιβολής κατασχέσεων οι οποίοι αναμένονται και εφόσον οι ίδιοι οι οφειλέτες εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία και οι εναπομείναντες 592.688 οφειλέτες θα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες.

Οι «μαύρες» λίστες

Σε ακόμη πιο δεινή θέση, ωστόσο, θα βρεθούν όσοι από τους οφειλέτες αυτούς βαρύνονται με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Στους οφειλέτες αυτούς έχει δοθεί -με ηλεκτρονικά μηνύματα που τους απέστειλε η ΑΑΔΕ από τις 9 Ιουλίου- χρονικό περιθώριο μέχρι τις 24 Ιουλίου για να εξοφλήσουν ή να τακτοποιήσουν σε δόσεις τις οφειλές τους, αλλιώς στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα γίνει η διαπόμπευσή τους με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους και των χρεών τους από την ΑΑΔΕ, σε αναλυτική λίστα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της.

Ουσιαστικά, όσοι εκ των οφειλετών αυτών δεν θα έχουν ανταποκριθεί έως τις 24 Ιουλίου στις προσκλήσεις για εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών τους, ώστε αυτές να μηδενιστούν ή να πέσουν κάτω από το όριο των 150.000 ευρώ, πάνω από το οποίο ισχύει το μέτρο της δημοσιοποίησης των στοιχείων τους, θα δουν τα ονόματά τους ή τις επωνυμίες τους να φιγουράρουν στις «μαύρες» λίστες μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, οι οποίες θα αναρτηθούν στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στις 31 Ιουλίου 2024.

Στα 107 δισ. οι οφειλές στο Δημόσιο

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2024 στα 107 δισ. ευρώ. Πάνω από το 50% των ληξιπρόθεσμων αυτών οφειλών πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.). Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης, όπως πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) και μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.).

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr