“BRAIN DRAIN” & “BRAIN GAIN”

Ενισχύσεις 150 εκατ. σε αγροτικό τομέα και αλιεία που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο
15 Νοεμβρίου, 2024
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους φορο-ελέγχους
18 Νοεμβρίου, 2024
Δείτε τα όλα

“BRAIN DRAIN” & “BRAIN GAIN”

18/11/2024

To “brain drain” είναι ένας κοινωνικοοικονομικός όρος και ουσιαστικά αναφέρεται στη μετανάστευση ανθρώπων (δηλαδή φυγή «ανθρώπινου κεφαλαίου») με υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση και ευφυΐα, σε χώρες του εξωτερικού.
Αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο γιατί έξυπνοι άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα τους σε αναζήτηση καλύτερων μισθών ή συνθηκών διαβίωσης και προφανώς εντείνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η φυγή των ανθρώπων αυτών οδηγεί την χώρα προέλευσής τους στην απώλεια ικανών και καταρτισμένων ανθρώπων, των λεγόμενων «δυνατών μυαλών».

Οι επιπτώσεις του Brain Drain στην οικονομία δεν είναι αμελητέες. Δεν είναι μόνο το διόλου ασήμαντο έλλειμμα φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών που προβληματίζει. Η σημαντικότερη συνέπεια είναι το διευρυνόμενο χάσμα που δημιουργείται στην ελληνική αγορά εργασίας όπου το μερίδιο των υψηλών δεξιοτήτων βρίσκεται σε απόκλιση με την ΕΕ, και η απειλή που αυτό αποτελεί για τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να μετασχηματισθεί και να συμμετάσχει εγκαίρως στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, το κύμα αυτό όχι μόνο έχει «φρενάρει», αλλά υπάρχει πλέον και η αντίστροφη κίνηση, δηλαδή το λεγόμενο «brain gain», η επιστροφή δηλαδή εκείνων που έφυγαν.

Το Brain Gain είναι το κέρδος συνεπώς για την ελληνική οικονομία από την επιστροφή του εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό (τρεις στους τέσσερις) δηλώνει ότι η εμπειρία στο εξωτερικό τους έκανε πιο ανταγωνιστικούς και εφαρμόζουν στην τωρινή τους εργασία στην Ελλάδα, την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες που απέκτησαν στο εξωτερικό. Οι νέες τεχνολογίες και η πληροφορική προσφέρουν καινοτόμες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικά πακέτα, ενθαρρύνοντας όλο και περισσότερους Έλληνες επαγγελματίες να αφήσουν το εξωτερικό και να επενδύσουν τις δεξιότητές τους στην Ελλάδα. Αυτός ο τομέας, γεμάτος προοπτικές, τροφοδοτεί την εγχώρια ανάπτυξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για μια σύγχρονη και ισχυρή ψηφιακή οικονομία.

Η επιστροφή στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ενισχύσει συνολικά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη. Οι κυριότεροι τομείς απασχόλησης όσων επέστρεψαν είναι οι ακόλουθοι: Νέες Τεχνολογίες – Πληροφορική (10%), Κατασκευές (11%), Εκπαίδευση (10%), Συμβουλευτικές Υπηρεσίες (7), Υγεία (7%), Χονδρικό – Λιανικό Εμπόριο (6%), Τουρισμός (6%).