15 δισ. ευρώ ”κόκκινα” δάνεια ρυθµίστηκαν µέσα σε δύο χρόνια: Όλα τα εργαλεία για χαµηλότερες δόσεις για τα 90 δισ. ευρώ που χρωστούν 2.271.548 οφειλέτες

Βουλή: Πρόταση νόμου της ΚΟ Νίκη για τα κόκκινα δάνεια
23 Μαΐου, 2024
Όλοι οι όροι για υπαγωγή στο «Ερευνώ – Καινοτομώ»
24 Μαΐου, 2024
Δείτε τα όλα

15 δισ. ευρώ ”κόκκινα” δάνεια ρυθµίστηκαν µέσα σε δύο χρόνια: Όλα τα εργαλεία για χαµηλότερες δόσεις για τα 90 δισ. ευρώ που χρωστούν 2.271.548 οφειλέτες

23/5/2024

Στο πρώτο τρίµηνο του 2024 ρυθµίστηκαν νέα δάνεια ύψους 1,2 δισεκατοµµυρίου ευρώ από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ρυθµισµένων χρεών σε πάνω από 15,2 δισεκατοµµύρια ευρώ από το 2022

Σε ρυθµίσεις δανείων µε τις εταιρείες διαχείρισης πιστώσεων προχωρούν πλέον όλο και περισσότεροι «κόκκινοι» οφειλέτες, αξιοποιώντας τα εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους ώστε να διαγράφει µέρος των χρεών τους και να µπορούν να τα εξοφλούν µε χαµηλότερες δόσεις και ευνοϊκούς όρους.

Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία, µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2024 ρυθµίστηκαν νέα δάνεια ύψους 1,2 δισεκατοµµυρίου ευρώ από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των ρυθµισµένων χρεών σε πάνω από 15,2 δισεκατοµµύρια ευρώ από το 2022. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό µέγεθος, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 2-3 χρόνια τα δάνεια αυτά ήταν στο βαθύ κόκκινο χωρίς να εξοφλούνται, ωστόσο µοιάζουν ακόµη µε σταγόνα στον ωκεανό των συνολικά 90 δισεκατοµµυρίων ευρώ χρεών που έχουν συνολικά 2.271.548 οφειλέτες και η διαχείρισή τους έχει περάσει στους λεγόµενους servicers.

Διαβάστε ακόμα: Τράπεζες: Η αύξηση του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το μεγάλο στοίχημα

Τα εργαλεία για χαµηλότερες δόσεις

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που δηµοσιοποίησε η Ένωση των εταιρειών του κλάδου, από το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ των νέων ρυθµίσεων 15 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια ρυθµίστηκαν µέσα σε δύο χρόνια. Όλα τα εργαλεία για χαµηλότερες δόσεις για τα 90 δισ. ευρώ που χρωστούν 2.271.548 οφειλέτες για το πρώτο τρίµηνο του 2024, το 1,1 δισ. ευρώ αφορά διµερείς ρυθµίσεις και ρυθµίσεις µέσω του Ν. 3869 (νόµος Κατσέλη), ενώ το υπόλοιπο προήλθε από τον βελτιωµένο εξωδικαστικό µηχανισµό.

Μέσω του τελευταίου έχουν υποβληθεί περί τις 66.000 αιτήσεις ρύθµισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε οφειλές άνω των 32 δισ. ευρώ. Οφειλές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έχουν διευθετηθεί σε πολυµερείς ρυθµίσεις που περιλαµβάνουν και δάνεια των χαρτοφυλακίων τα οποία διαχειρίζονται οι εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων. Επιπλέον, βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη που προβλέπει ο Ν. 4738/2020 έχουν λάβει 8.500 νοικοκυριά, ενώ εκκρεµούν προς οριστικοποίηση από την πλευρά των οφειλετών άλλες 54.000 αιτήσεις!

Έπειτα από χρόνια παλινωδιών και καθυστερήσεων στο θεσµικό πλαίσιο για τον περιορισµό του ιδιωτικού χρέους, σήµερα οι οφειλέτες έχουν στη διάθεσή τους µια σειρά από αρκετά αποτελεσµατικά εργαλεία ρύθµισης χρεών, η αξιοποίηση των οποίων συµβάλλει στην προσπάθεια να απαλλαγούν από το βάρος υποχρεώσεων που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν. Η πλέον πρόσφατη προσθήκη στην «εργαλειοθήκη» αυτή είναι οι ηλεκτρονικές πλατφόρµες των servicers, µέσα από τις οποίες οι δανειολήπτες λαµβάνουν ενηµέρωση σε πραγµατικό χρόνο για τα στοιχεία των οφειλών τους (υπόλοιπα, χρόνος καταβολής δόσεων κ.λπ.), ενώ το πιο κρίσιµο βήµα για να ανοίξει ο δρόµος αναζήτησης αµοιβαία αποδεκτών λύσεων ρύθµισης οφειλών είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων τους.

Οι οφειλέτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτιµήσουν πλήρως τα δεδοµένα που τους αφορούν και να προχωρήσουν στη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε απευθυνόµενοι στις αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης για διµερή ρύθµιση είτε αξιοποιώντας τα διαθέσιµα εναλλακτικά κανάλια.

Συγκεκριµένα λειτουργούν:

– Η πλατφόρµα του Εξωδικαστικού Μηχανισµού Ρύθµισης Οφειλών, µέσω του οποίου ρυθµίζεται το σύνολο των οφειλών είτε προς ιδιώτες είτε προς το ∆ηµόσιο και τους φορείς του. Ειδικά για την κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών, οι servicers αποδέχονται άνευ ετέρου, όπως ακριβώς είχαν δεσµευτεί, τη ρύθµιση που προκύπτει από τον αλγόριθµο του µηχανισµού, χωρίς άλλη παρέµβαση.

– Το ενδιάµεσο πρόγραµµα κρατικής στήριξης πρώτης κατοικίας, µέσω του οποίου τα ευάλωτα νοικοκυριά µπορούν να εξασφαλίσουν την παραµονή στο ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους σύµφωνα µε τις προβλέψεις του Ν. 4916/2022 και παράλληλα να λάβουν και κρατική επιδότηση για σηµαντικό µέρος του ενοικίου για το ίδιο διάστηµα.

– Το πλέον αποτελεσµατικό µέχρι σήµερα εργαλείο για τη διευθέτηση οφειλών έχουν αποδειχθεί οι διµερείς ρυθµίσεις µεταξύ οφειλετών και servicers, οι οποίες γίνονται σε εξατοµικευµένη βάση, σύµφωνα µε το εισόδηµα, τις αντικειµενικές προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές συνθήκες για κάθε περίπτωση ξεχωριστά, αλλά και την αξία των περιουσιακών στοιχείων.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr